Αν και η ελληνική αγορά υστερεί σημαντικά έναντι της ΕΕ στη διείσδυση της οπτικής ίνας, οι προοπτικές να ξεκολλήσει η χώρα από τον πάτο της ευρωπαϊκής λίστας DESI, είναι πλέον ευοίωνες. Οι πάροχοι, παράλληλα με τα «mega» επενδυτικά πλάνα που έχουν ξεκινήσει, προχωρούν σε ακόμα πιο επιθετική εμπορική πολιτική, ώστε να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις οπτικές ίνες που θα βρεθούν στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια.
Με «εφόδιο» και τα κουπόνια επιδότησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι καταναλωτές βλέπουν τις πολύ υψηλές τιμές των τηλεπικοινωνιών να υποχωρούν έπειτα από χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στις επικοινωνίες πριν τον πόλεμο υποχωρούσαν κατά 3,1% σε μηνιαία βάση με το ποσοστό αυτό να έχει περιοριστεί πλέον στο 2,2% τον Αύγουστο.
Ωστόσο οι Έλληνες χρήστες σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης DESI για το 2021, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνουν τις γρήγορες συνδέσεις έως και 141% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και παράλληλα αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητα.
Με τη διείσδυση των οπτικών ινών να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, εξαιτίας της επενδυτικής άπνοιας των περασμένων ετών, τα περιθώρια ανάπτυξης τόσο επενδυτικά όσο και εμπορικά, έχουν ανοίξει την όρεξη των παρόχων. Ήδη Nova και ΟΤΕ βγάζουν πακέτα συνδέσεων με ταχύτητες άνω των 200 Mbps και υπόσχονται ταχύτητες που θα φτάνουν τα 10 Gbps μέχρι το 2027. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε ήδη από τον ΟΤΕ, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται η απάντηση από τη Nova.
Οι υποδομές οδηγούν τις τιμές
Σημαντικό πλεονέκτημα στην μάχη για επικράτηση πρόκειται να αποτελέσουν οι υποδομές, με τους παρόχους να επικεντρώνουν προς τα εκεί τα επενδυτικά τους πλάνα και να ετοιμάζονται να συγκρουστούν και στη χονδρική. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο του ΟΤΕ δεν έχει ως τώρα ανταγωνιστή, όπως παραδέχεται και η ΕΕΤΤ, καθώς η ανάπτυξη δικτύου είναι ένα πολύ ακριβό και εν πολλοίς ασύμφορο... σπορ. Μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας αποτελούν τα έργα πολιτικού μηχανικού. Το σκάψιμο των δρόμων και η αποκατάσταση της οδοποιίας κοστίζει και απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
Ο ΟΤΕ έχει προναγγείλει πως μέχρι το 2027 θα έχει φέρει το FTTH σε 3 εκατ. συνδέσεις, με τη Nova να ανακοινώνει από την πλευρά της πως θα προσφέρει ταχύτητες έως και 10 Gbps έως το 2027 σε 1,6 εκατ. συνδέσεις. Παράλληλα η αγορά αναμένει και την πολυαναμενόμενη είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής και να αναπτύξει πανελλαδικά το δίκτυο της μέχρι το 2027, στοχεύοντας να φτάσει τις 3 εκατ. συνδέσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος είχε επισημάνει ότι οι τιμές χονδρικής, καθιστούν αδύνατη την προσπάθεια να υπάρξει φθηνή πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες, καθώς το 1Gb στοιχίζει 23 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως «ο Έλληνας πληρώνει ακριβά χαμηλές ταχύτητες χωρίς να διαθέτει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι», υπογραμμίζοντας επίσης το γεγονός ότι «οι υποδομές οπτικής ίνας για το σπίτι υπολείπονται πάρα πολύ, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Η ΕΕΤΤ στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που θα συζητηθεί μέχρι 21 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι τρεις από τους κυριότερους παρόχους της αγοράς (Vodafone, Wind, Nova) βασίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών τους στις χονδρικές υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΤΕ εξαιτίας των υποχρεώσεων που έχει στις χονδρικές αγορές τοπικής και κεντρικής πρόσβασης. Το δίκτυο πρόσβασης είναι το τμήμα του δικτύου το οποίο είναι δυσκολότερο να αναπαραχθεί καθώς απαιτείται η ύπαρξη δικτυακών υποδομών από τα σημεία συγκέντρωσης έως τα σημεία παρουσίας κάθε τελικού χρήστη.
Υπενθυμίζουμε πως η ΕΕΤΤ έχοντας σαν στόχο να αναπτυχθεί η διείσδυση των οπτικών ινών στη χώρα έχει προτείνει να «παγώσουν» οι περιορισμοί με βάση του κανόνες για τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει την άρση της κοστοστρέφειας για τα προϊόντα / υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή και άρση της υποχρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή.
Η μάχη των τιμών
Ο ΟΤΕ ξεκίνησε από τις 15 Σεπτεμβρίου την εμπορική διάθεση των νέων πακέτων με ταχύτητες έως 1 Gbps για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις. Οι ταχύτητες των νέων πακέτων ξεκινούν από τα 300 Mbps, με τις τιμές να διατίθενται σε πολύ καλά επίπεδα για τα δεδομένα της χώρας, έχοντας και τα πλεονεκτήματα της χρήσης των κουπονιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε πως το κουπόνι Super Fast Broadband οδεύει προς την λήξη του, ενώ έρχεται η νέα δράση του υπουργείου, το Gigabit Voucher Scheme που πρόκειται να επιδοτήσει συνδέσεις σε υπερυψηλές ταχύτητες άνω των 250 Gbps.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα προγράμματα ξεκινούν από τα 44,90 ευρώ στο Fiber 300 Unlimited, με την επιδότηση του voucher του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ρίχνει την τιμή στα 31,90 ευρώ, και φτάνει τα 69,90 ευρώ στο 1 Gbps, όπου η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί στα 56,90 ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια συμβολαίου. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τιμές για super fast συνδέσεις υποχωρούν πλέον στο επίπεδο όπου βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι απλές συνδέσεις των 50mbps.
Από την πλευρά της η Nova είχε προαναγγείλει ότι έχοντας το πλεονέκτημα του ιδιόκτητου δικτύου της θα ανακοινώσει τα νέα της εμπορικά πακέτα το Νοέμβριο με ταχύτητες έως και 1 Gbps σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, ενώ αναμένεται και η απάντηση της Vodafone που έχει ανακοινώσει ότι επιταχύνει τα πλάνα της για κατασκευή δικτύων νέας γενιάς, με την εταιρεία να στοχεύει να διαθέτει 800.000 γραμμές FttH έως τα τέλη του 2025.