ΓΔ: 2524.62 1.28% Τζίρος: 114.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:20:02
Τρακτέρ σε αγρό
Τρακτέρ ψεκάζει καλλιέργεια με λιπάσματα κάτω από τον ήλιο σε γεωργικό αγρό.

Λάρισα: Αγροτικό μπλόκο στη Νίκαια στην Εθνική Οδό την Κυριακή 30/11

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας στις 30 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας χαμηλά εισοδήματα, υψηλό κόστος παραγωγής και καθυστερήσεις στις ενισχύσεις.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας καλεί τους πολίτες της Θεσσαλίας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι το πρώτο αγροτικό μπλόκο θα στηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας. 

Όπως τονίζεται, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους μαζί με συναδέλφους από όλη τη χώρα, διεκδικώντας το δικαίωμα να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και να ζουν από τη δουλειά τους». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «το ζωτικό αυτό δικαίωμα το στερούν η κυβέρνηση και η ΚΑΠ της ΕΕ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα «να μην φτάνει ούτε για τα αναγκαία». Οι αγρότες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που αναδεικνύουν, περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «απατεώνες, κομματικοί φίλοι και παρατρεχάμενοι» αποσπούν παράνομα πόρους που ανήκουν στους παραγωγούς.

Παράλληλα, σημειώνεται η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που δυσχεραίνει την προμήθεια εφοδίων και μέσων για την καλλιέργεια και τη συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου.

Ακόμη, γίνεται λόγος για κατακρήμνιση των τιμών παραγωγού, ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι αγρότες αναφέρονται επίσης σε απώλειες παραγωγής λόγω ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι «παρά τις υψηλές εισφορές στον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες».

Η Ομοσπονδία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης προς τον θεσσαλικό και τον ευρύτερο πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κοινά προβλήματα: την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, τα αλλεπάλληλα φορολογικά βάρη, τις δυσκολίες για τις σπουδές των παιδιών μας, την πρόσβαση στην υγεία, την ίδια την προοπτική για μια ζωή με αξιοπρέπεια στο χωριό και στην πόλη».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η στήριξη της κοινωνίας «ενισχύει τη δύναμη του αγώνα» και συμβάλλει στην αποτροπή του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια Βελτίωσης: Νέο επενδυτικό πλαίσιο για πιο ανταγωνιστική γεωργία

Η νέα πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ανοίγει σύντομα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Έκκληση για προστασία αγροτών από τη συμφωνία Mercosur

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να διευκρινίσει τη στάση της για τη συμφωνία Mercosur και να προστατεύσει παραγωγούς, αγρότες και καταναλωτές από τις αρνητικές συνέπειές της.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Οι υπεύθυνοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διωχθούν, όχι οι αγρότες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική για τις διώξεις σε αγρότες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Έθεσε ζητήματα διαφάνειας και στήριξης.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις ειδικοί ΕΕ ενημέρωσαν τη Βουλή για ύδρευση και αγροτική στήριξη

Το Ισραήλ, μετατρέποντας το νερό από ελλειμματικό σε εξαγώγιμο αγαθό, η Ιρλανδία με έμφαση στην αγροτική και κτηνοτροφία, και η Δανία με στηριζόμενη καινοτομία δείχνουν τρόπους επιτυχούς διαχείρισης φυσικών πόρων.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλοι δολοφονούν αγρότες και απαγάγουν κατοίκους στη βορειοδυτική Νιγηρία

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό στη βορειοδυτική Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα αγρότες και απάγοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με αναφορά προς τον ΟΗΕ και τοπικές πηγές. Έξι θύματα ταυτοποιήθηκαν από τις αρχές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει, σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα

Στη σκιά της τραγωδίας στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πολιτική βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Ενώ ανακοίνωσε σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα και έκτακτο επίδομα 150€ ανά παιδί.