ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τρακτέρ σε αγρό
Φώτο: Shutterstock

Λάρισα: Αγροτικό μπλόκο στη Νίκαια στην Εθνική Οδό την Κυριακή 30/11

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας στις 30 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας χαμηλά εισοδήματα, υψηλό κόστος παραγωγής και καθυστερήσεις στις ενισχύσεις.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας καλεί τους πολίτες της Θεσσαλίας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι το πρώτο αγροτικό μπλόκο θα στηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας. 

Όπως τονίζεται, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους μαζί με συναδέλφους από όλη τη χώρα, διεκδικώντας το δικαίωμα να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και να ζουν από τη δουλειά τους». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «το ζωτικό αυτό δικαίωμα το στερούν η κυβέρνηση και η ΚΑΠ της ΕΕ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα «να μην φτάνει ούτε για τα αναγκαία». Οι αγρότες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που αναδεικνύουν, περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «απατεώνες, κομματικοί φίλοι και παρατρεχάμενοι» αποσπούν παράνομα πόρους που ανήκουν στους παραγωγούς.

Παράλληλα, σημειώνεται η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που δυσχεραίνει την προμήθεια εφοδίων και μέσων για την καλλιέργεια και τη συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου.

Ακόμη, γίνεται λόγος για κατακρήμνιση των τιμών παραγωγού, ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι αγρότες αναφέρονται επίσης σε απώλειες παραγωγής λόγω ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι «παρά τις υψηλές εισφορές στον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες».

Η Ομοσπονδία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης προς τον θεσσαλικό και τον ευρύτερο πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κοινά προβλήματα: την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, τα αλλεπάλληλα φορολογικά βάρη, τις δυσκολίες για τις σπουδές των παιδιών μας, την πρόσβαση στην υγεία, την ίδια την προοπτική για μια ζωή με αξιοπρέπεια στο χωριό και στην πόλη».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η στήριξη της κοινωνίας «ενισχύει τη δύναμη του αγώνα» και συμβάλλει στην αποτροπή του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη στήριξη για λιπάσματα και τυροκομικές επιχειρήσεις στη Λέσβο

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ΠΝΠ με μέτρα στήριξης αγροτών: 15% επιδότηση για λιπάσματα έως 31/5/26 και αποζημιώσεις για τυροκομεία Λέσβου λόγω αφθώδους πυρετού. Ενίσχυση αφορολόγητη, ακατάσχετη, ανεκχώρητη.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη κατά της ακρίβειας για ιδιοκτήτες ΙΧ, αγρότες και ακτοπλοϊκά

Ο Κυρ. Πιερρακάκης παρουσίασε τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη απέναντι στην ακρίβεια στα καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι στοχευμένα, προσωρινά και ύψους 300 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες για Απρίλιο-Μάιο 2026.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρεβλώσεις και υψηλό κόστος πλήττουν τους αγρότες, λέει ο Σ. Αρναούτογλου

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ανέδειξε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες στην πρόσβαση σε φθηνά εφόδια και τα κενά στους ελέγχους της ΕΕ, ειδικά ενόψει νέων συμφωνιών.