ΓΔ: 1408.5 -0.01% Τζίρος: 100.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Στουρνάρας: Θετική έκπληξη η ανάπτυξη - «Όχι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

Πάνω από το ρεκόρ του 2019 θα εκτιναχθούν οι τουριστικές εισπράξεις, αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΤτΕ για το ΑΕΠ του 2022. Αρνητικός σε κυβέρνηση σε τεχνοκρατών ο διοικητής της ΤτΕ: «Χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις για να παίρνουν μέτρα».

Καλύτερα από τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος εξελίσσεται το 2022 για την εθνική οικονομία, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού, που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019. Αυτό τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ιδιαίτερα σήμερα η χώρα χρειάζεται ισχυρές πολιτικές κυβερνήσεις για να μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις που χρειάζεται η οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ προανήγγειλε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, τονίζοντας πάντως και την ανησυχία του για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει το 2023 κοντά στο μηδέν.

Όπως τόνισε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ο κ. Στουρνάρας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο και οδηγούν σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος. Η κεντρική τράπεζα προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ρυθμό 3,2%, όπως εξήγησε, αλλά αυτή η πρόβλεψη έγινε με την υπόθεση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα έφθαναν φέτος στο 80% των εισπράξεων του 2019. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως εκτίμησε ο διοικητής, «ενδεχομένως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να ξεπεράσουν σημαντικά ακόμη και το 100% των εισπράξεων του 2019».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το 80% του πληθωρισμού, όπως είπε, είναι εξωγενής πληθωρισμός και οφείλεται σε ενέργεια και τρόφιμα, οι ανατιμήσεις των οποίων οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν σταματήσει ο πόλεμος θα αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά η κατάσταση», υπογράμμισε.

Αντίθετα, όμως, εκτίμησε ότι, εάν η Ρωσία κόψει στο μηδέν τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα συνεχίσουμε να έχουμε και υψηλό πληθωρισμό, αλλά και επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη. «Η ανάπτυξη θα πλησιάσει στο μηδέν, εάν η Ρωσία κόψει τις εξαγωγές», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις»

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη, καθώς υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν όπλο.

Ενόψει πιθανών αποφάσεων για νέα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν μπορούν να ξεπερασθούν ορισμένα όρια. Είναι «απόλυτος εθνικός στόχος», όπως είπε χαρακτηριστικά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που δεν θα φέρει οφέλη μόνο με τη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και μέσω της εισροής στην Ελλάδα επενδυτικών κεφαλαίων από funds που δεν μπορούν σήμερα να επενδύουν στην Ελλάδα, επειδή έχει αξιολόγηση χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας.

Η χώρα θα πρέπει να επανέλθει σε δημοσιονομική ισορροπία το συντομότερο, τόνισε, δηλαδή να μπορεί να πληρώνει τους τόκους του χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα πρέπει βαθμιαία να αυξηθούν στο 2,2% του ΑΕΠ.

«Όχι τεχνοκράτες»

Σχολιάζοντας την πολιτική παράμετρο της οικονομικής διαχείρισης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο πως θα είναι πολύ χειρότερα εάν ξεφύγει η κατάσταση δημοσιονομικά. Επίσης, θα είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα: στην Ιταλία, όπως είπε, αμέσως μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι ανέβηκαν τα σπρεντ και αυξήθηκε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Το δίδαγμα από την Ιταλία, τόνισε, είναι σε δύσκολες περιστάσεις δεν ευδοκιμούν οι τεχνοκράτες. Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές πολιτικές κυβερνήσεις για να παίρνουν μέτρα όταν χρειάζονται και όχι κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Τα κυβερνητικά σχήματα με τεχνοκράτες αρμόζουν σε αδύναμα πολιτικά συστήματα, σημείωσε και ανέφερε το παράδειγμα της Αγγλίας, που έχει το πλέον ώριμο κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ευρώπη, όπου ποτέ δεν μιλούν για τεχνοκράτες.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, έχει πολλά θετικά στοιχεία μετά τη 10ετή εμπειρία της κρίσης. Η άλλη όψη του νομίσματος της κρίσης είναι ότι αναχρηματοδοτήσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια το σύνολο του χρέους και σήμερα το μέσο επιτόκιο είναι μόλις 1,4%, ενώ έχουμε την τύχη να παίρνουμε την επόμενη 6ετία 70 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Για να διατηρηθεί η καλή πορεία της οικονομίας, τόνισε, «δεν πρέπει να γίνουν λάθη, δεν υπάρχουν περιθώρια για αδύναμες κυβερνήσεις. Χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις για να παίρνουν μέτρα».

Δεν θα ανεβούν πολύ τα επιτόκια

Ο κ. Στουρνάρας ήταν καθησυχαστικός, σχολιάζοντας την πορεία των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν θα φθάσει ψηλά με τα επιτόκια». Όπως εξήγησε, τα επιτόκια είναι η τιμή για την προσφορά και ζήτηση κεφαλαίων και, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το λεγόμενο φυσικό επιτόκιο της οικονομίας είναι σήμερα αρνητικό. Τα δε πραγματικά επιτόκια, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, είναι πολύ χαμηλότερα από όσο ήταν ένα χρόνο πριν.

Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται από την ΕΚΤ το πολύ ως το τέλος του 2023, εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν γίνουν μειώσεις μέσα στο 2023, σε περίπτωση που η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση.

Ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε μια θετική εικόνα των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν για τον Ιούνιο αύξηση καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο, αλλά και σημαντική πιστωτική επέκταση, με ρυθμό περίπου 10%. Η αύξηση των καταθέσεων προήλθε από τις επιχειρήσεις, σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αλλαγές στην εποπτεία των τραπεζών και λύσεις για τα DTCs

Βελτιωμένη η εικόνα των ελληνικών τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ. Τι είπε για τη νέα Πράξη Διοικητή για τον Εσωτερικό Έλεγχο.
yiannis stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επιβράδυνση στην Ευρώπη, φόβοι για πληθωρισμό κάτω του 2%

Έχει εξασθενήσει η οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα ανησυχητική μείωση εμπιστοσύνης σε Γερμανία και Γαλλία. Επιμένει στην πρόβλεψη για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων ο διοικητής της ΤτΕ.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η οικονομία μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό 3% το 2024

Αναφερόμενος στην αποεπένδυση του ΤΧΣ ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι «ελπίζω ότιτο ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει».
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή ανάπτυξη, μείωση πληθωρισμού και 8 προκλήσεις «βλέπει» η ΤτΕ

Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, 3% το 2023 και 2,7% το 2024 και σημαντική μείωση του πληθωρισμού αλλά με υψηλές τιμές στα τρόφιμα προβλέπει η ΤτΕ. Κυριότερη πρόκληση βραχυπρόθεσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστα μηνύματα για τουρισμό: Πτώση 1,8% εισπράξεων τον Αύγουστο

Σε επίπεδο 8μηνου η εικόνα για τον τουριστικό τομέα είναι, σαφώς, καλύτερη, με αύξηση 3,2% για τις εισπράξεις και 9,9% για τις αφίξεις. Νέα διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών άνω των 7 δισ.