Δεν πίστευε στα μάτια του επιχειρηματίας, όταν διάβασε στο εκκαθαριστικό της ΑΑΔΕ ότι δεν τήρησε τους όρους για την ενίσχυση από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και καλείται να επιστρέψει στο κράτος ολόκληρο το ποσό, ήτοι 56.000 ευρώ.
Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έλαβαν από την ΑΑΔΕ εκκαθαριστικό που αντί για «κούρεμα» των κρατικών δανείων και αποπληρωμή τους σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις προβλέπει την άμεση και έντοκη επιστροφή των ενισχύσεων.
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται 43.371 δικαιούχοι που περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τα οικονομικά στοιχεία που εμφάνισαν στην αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα ή είναι «μαγειρεμένα» και για αυτό το λόγο τα εκκαθαριστικά με το τελικό ποσό της οφειλής θα τους αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους εντοπίσθηκαν περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που αλλοίωσαν τα στοιχεία για το τζίρου τους ή παραβίασαν τον όρο για τη διατήρηση του απαιτούμενου επίπεδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών και οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος τις ενισχύσεις. Ο έλεγχος για το κριτήριο του τζίρου διενεργείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ, ενώ για τη ρήτρα απασχόλησης τα στοιχεία αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση των διασταυρώσεων σε ευρύ φάσμα δικαιούχων ενώ ήδη με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου έχει συνταχθεί λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για καταστρατήγηση του νόμου.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας
Επίσης θα επιστραφεί στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί ο τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης, υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος και εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση και έντοκη επιστροφή του.
Στο μεταξύ αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα myAADE τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στους οποίους θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή Ο Λογαριασμός μου ενώ για τη διευκόλυνση τους στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα αναρτηθεί ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού ανά επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για κάθε μία επιστρεπτέα προκαταβολή εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό στο οποίο αποτυπώνεται το ποσό της οφειλής και ο δικαιούχους έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως τις 29 Ιουλίου 2022 εάν θα εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή κερδίζοντας έξτρα έκπτωση 15% ή θα την αποπληρώσει σε 96 μηνιαίες άτοκες δόσεις ενώ η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr) με άμεση πίστωση των οφειλών.
Σημειώνεται ότι απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων και δεν εμποδίζουν τη χορήγηση φορολογική ενημερότητας. Συγκεκριμένα, οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.
Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή της οφειλής σε άλλη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, συμφωνίας ή απόφασης διοικητικού οργάνου ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης τα ποσά επιβαρύνονται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Το τελικό ποσό της οφειλής είναι «κουρεμένο» από 50% έως 75% σε σχέση με το αρχικό ύψος του κρατικού δανείου και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τα 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν συνολικά από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστραφούν περίπου 3 δις. ευρώ, δηλαδή διαγράφονται 5,3 δις. ευρώ.
Τα «κέρδη» ανάλογα με τη πτώση του τζίρου και τον χρόνο έναρξης της δραστηριότητας διαμορφώνονται ως εξής:
1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης εφόσον η μείωση των εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, παρουσιάζουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση. Για τις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων. Για παράδειγμα αν επιχείρηση έλαβε κρατικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ θα επιστρέψει 20.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ διαγράφονται.
- επιστρέφουν το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, καταγράφουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης. Για τις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων. Για παράδειγμα για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ η τελική οφειλή ανέρχεται σε 33.300 ευρώ και το ποσό που «χαρίζεται» είναι 66.700 ευρώ
- οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφουν το 50% της ενίσχυσης
2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και παρουσιάζουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020
- όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33,3% της ενίσχυσης