Αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υλικών και ανατροπές στις προτεραιότητες που θέτουν οι πελάτες το τελευταίο έτος αποτέλεσμα της πανδημίας και των αλλαγών που επέφερε βρίσκεται η αγορά ακινήτων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» στο κατασκευαστικό κόστος που, όπως είπε, «δε συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2021, ως απόρροια των επιδράσεων της πανδημίας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, οι αυξήσεις των τιμών ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2021 όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα «σύννεφα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες και επιδεινώθηκαν από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα, στην χώρας μας, η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδήγησε και σε παράλληλη αύξηση του εργατικού κόστους. «Το νιώσαμε μέσα σε 60 ημέρες, τόσο ξαφνικά όσο ένα τσουνάμι» σημείωσε τονίζοντας ότι μέσα σε μόλις δύο μήνες υπήρξε αύξηση του κόστους έως και 40%.
Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, η αγορά ακινήτων είδε και μία σειρά ακόμα από αλλαγές μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως η ανάγκη για περισσότερους χώρους logistics με την αντικατάσταση πολλών φυσικών καταστημάτων με περιαστικές αποθήκες, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών αγορών. Παράλληλα, μεγάλος μέρος των πολιτών έκαναν στροφή σε μεγαλύτερα σπίτια για αγορά ή ενοικίαση συγκριτικά με τα δεδομένα προ πανδημίας ενώ αυξήθηκαν οι ψηφιακοί νομάδες που επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν και να ζήσουν.
Μεγάλες όμως ήταν και οι αλλαγές στους χώρους γραφείων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand η έννοια του γραφείου έχει αλλάξει ριζικά πλέον δημιουργώντας την ανάγκη για βιοκλιματικού τύπου κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε τονίζοντας ότι η τάση να υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένου τύπου ακίνητων θα συνεχιστεί, «παλιότερα οι προδιαγραφές για ένα νέο κτίριο γραφείων ήταν πέντε σελίδες και σήμερα είναι 100». Σημείωσε, δε, ότι η Dimand ήδη δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων με LEED πράσινων κτιρίων στη χώρα.
Οι εταιρείες απορροφούν την αύξησης των τιμών των υλικών
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο η άνοδος του ενδιαφέροντος για «πράσινα» κτήρια γραφείων τα οποία αναζητούσαν και επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) οδήγησε σε παράλληλη αύξηση και των ενοικίων, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην απορρόφηση του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και εντέλει στην εξισορρόπηση της αγοράς. Είναι ενδεικτικό των αυξήσεων των τιμών ενοικίασης χώρων γραφείων είναι το παράδειγμα που έφερε ο κ. Ανδριόπουλος γιο Μαρούσι. Όπως είπε, εκεί τα ενοίκια για γραφεία που διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές – όπως «πράσινο» πιστοποιητικό Leed εκτοξεύθηκαν από τα 17 - 18 ευρώ στα 26 - 27 ευρώ.
Ωστόσο, για να αποφευχθεί το φαινόμενο «φούσκας», θα πρέπει η Αθήνα να παραμείνει ανταγωνιστική συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές αγορές της όπως το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, το Μόναχο ή η Λισαβόνα. Όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, οι τιμές των «πράσινων» σύγχρονων γραφείων θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα από αυτές τις αγορές, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία και ισορροπία της αγοράς. Μάλιστα, παρέπεμψε στην στρατηγική της Dimand που αναπτύσσει ακίνητα που διατηρούν το κόστος περίπου 20% χαμηλότερο από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές.