Επιστρέφει σταδιακά η ζήτηση στην αγορά στεγαστικής πίστης και γενικότερα χρηματοδοτήσεων συναλλαγών σε ακίνητα, σε ένα ακόμα δείγμα της πορείας ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τραπεζικής αγοράς, συνολικά κατά το 2019, το σύνολο των αγοραπωλησιών ακινήτων αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι συναλλαγές διαμερισμάτων από ιδιώτες, όσο και οι τοποθετήσεις ξένων κι εγχώριων θεσμικών επενδυτών.
Σε πρόσφατη έρευνά της, η KPMG ανέφερε ότι «τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η τριετής αναστολής της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών (από 1/1/2006 και μετά), η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες εργασίας για την λειτουργική, ενεργειακή κι αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και η διατήρηση της αναστολής του φόρου υπεραξίας για άλλα τρία χρόνια, αναμένεται να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη για την αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσουν κίνητρα για την αύξηση των συναλλαγών από ξένους επενδυτές».
Ήδη, η KMPG καταγράφει αυξημένη κινητικότητα από τις τράπεζες, αναφορικά με την χρηματοδότηση έργων real estate, τομέας από τον οποίο, εν πολλοίς απείχαν τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σε σχετική έρευνα της εταιρείας, εντοπίζεται η αυξημένη διάθεση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έργα ακινήτων, που παράγουν εισόδημα σε βάθος χρόνου, αλλά και έργα ανάπτυξης νέων κτιρίων.
Επί του παρόντος, η μέση αξία ανά έργο που χρηματοδοτείται είναι υψηλή και ξεκινά από τα 12 εκατ. ευρώ και αγγίζει μέχρι τα 32 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της KPMG (τραπεζικά στελέχη στο σύνολό τους) ανέφεραν την εκτίμησή τους, ότι το μέγεθος της έκθεσης της τράπεζάς τους στον κλάδο των ακινήτων, αναμένεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων ακινήτων.
Τα στεγαστικά δάνεια
Αντίστοιχα αυξημένη θα είναι φέτος και η λιανική αγορά στεγαστικής πίστης, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση των νέων χορηγήσεων δανείων κατά 60% από τα περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2018 σε 400 εκατ. ευρώ το 2019. Ασφαλώς, τα σχετικά μεγέθη ωχριούν σε σύγκριση με το συνέβαινε κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο κλάδος της στεγαστικής πίστης «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό της τάξεως των 14-15 δις ευρώ ετησίως!
Σήμερα, μετά και την πτώση των τιμών των κατοικιών που μεσολάβησε, η οποία υπολογίζεται ότι κινήθηκε πέριξ του 50-60% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι τράπεζες αισθάνονται περισσότερο «ασφαλείς» στο να επανατοποθετηθούν στην αγορά, καθώς ο πτωτικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί και ήδη η αγορά κατοικίας «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξεως του 7 - 8% κατά μέσο όρο.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι ένα μέσο στεγαστικό δάνειο σήμερα κινείται πέριξ των 100 - 150.000 ευρώ, ενώ κατά κύριο λόγο, καλύπτει περίπου το 80% της αξίας του προς απόκτηση ακινήτου, αν και το σχετικό ποσοστό μπορεί να παρουσιάζει μια κάποια απόκλιση, ανάλογα με την εμπορικότητα της περιοχής και τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές γνωρίζουν ότι πλέον, έστω και όχι όλοι, έχουν την δυνατότητα να λάβουν έγκριση για την λήψη στεγαστικού δανείου, κάτι που δεν ίσχυε ως επί το πλείστον την περίοδο 2015-2017, όταν ακόμα και πελάτες με υψηλό πιστοληπτικό προφίλ, σπάνια μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με το ποσό που επιθυμούσαν.
Εφόσον, το σχέδιο «Ηρακλής» έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και μειωθούν ακόμα περισσότερο τα «κόκκινα» δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, εκτιμάται ότι η στεγαστική πίστη θα αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' ότι σήμερα.