ΓΔ: 1392.37 -0.38% Τζίρος: 41.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Στεγνώνουν» τα αποθέματα φυσικού αερίου εάν κλείσει ο Nord Stream

Σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie η ΕΕ δεν θα κατορθώσει να αναπληρώσει τα αποθέματά της έως τις αρχές Νοεμβρίου και θα ξεμείνει από φυσικό αέριο στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από φυσικό αέριο κατά την περίοδο του φετινού χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie

Στο δυσμενές σενάριο, βάσει του οποίου θα διακοπούν πλήρως οι ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τα αποθέματά της πριν την έναρξη της περιόδου αύξησης της κατανάλωσης που τοποθετείται τον Νοέμβριο και αυτά θα «εξανεμισθούν» έως τις αρχές Ιανουάριο, εκτιμά ο Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, ειδικός της Wood Mackenzie. «Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας τα αντίμετρα, ίσως είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί να γίνει κάποια διανομή της ζήτησης», προειδοποιεί ο αναλυτής. 

Σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και τροφοδότησε ένα νέο ράλι τιμών, ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις προμήθειες σε πελάτες στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία τις δύο τελευταίες ημέρες. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη χωρητικότητα της σύνδεσης Nord Stream μέσω της Βαλτικής Θάλασσας λόγω προβλημάτων με τις επισκευές των τουρμπίνων που κατασκευάζει η Siemens AG. Όμως η Γερμανία αμφισβήτησε το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζοντας τις μειώσεις «πολιτικά υποκινούμενες» και με στόχο την αναστάτωση των αγορών.

Εάν οι χαμηλότερες ρωσικές ροές επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή εκστρατεία αναπλήρωσης των αποθεμάτων και να καταστρέψουν την προσπάθεια της ΕΕ η αναπλήρωσή τους να φθάσει στο 80% έως τον Νοέμβριο. 

Μια πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα έφερνε τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη μόλις στο 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εκτιμά η Wood Mackenzie. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φθάσουν στο 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μόνο μέχρι το τέλος του χειμώνα, είπε. 

Αν όμως ο αγωγός επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, τότε είναι δυνατόν να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG, μιας αμερικανικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, σημειώνεται στην έκθεση.

Το LNG έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο από την αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ του καυσίμου, ιδίως από τις ΗΠΑ. «Η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από έτος σε έτος, κυρίως λόγω των αυξημένων αμερικανικών εξαγωγών, παραμένει βασικός μοχλός αντιστάθμισης των μειωμένων επιπέδων διοχετευόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη ανάκαμψη προς τα ιστορικά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου καθώς εισερχόμαστε στο καλοκαίρι», τονίζει με τη σειρά του ο Πατρίτσιο Αλβάρες, ειδικός σε θέματα ενέργειας για το Bloomberg Intelligence.

Προσθέτει ακόμη ότι «παρ’ όλα αυτά, η τεράστια μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της συμπίεσης της προσφοράς της Ρωσίας και του περιορισμού της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες αντλήσεις αποθηκευτικού χώρου, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν περαιτέρω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «παζάρια» στην ΕΕ για την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν για να εγκρίνουν το πλαφόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούν το όριο ότι είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέα προσπάθεια για το πλαφόν στο αέριο με την τιμή στα 220 ευρώ

Μία νέα πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh προωθεί η Τσεχία μετά το όριο των 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν και το οποίο βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από πολλά κράτη.