Ενώ απομένει ένα δεκαήμερο για τις πρώτες πληρωμές ευρωπαϊκών εταιρειών εμπορίας αερίου στην Gazprom, που θα πρέπει να γίνουν σε ρούβλια, το Κρεμλίνο κάνει ένα σημαντικό βήμα υποχώρησης, αναθεωρώντας το αρχικό προεδρικό διάταγμα του Πούτιν, με τρόπο που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις πληρωμές από τις εταιρείες, χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις.
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, η Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες της ότι στις 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος, που είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Με βάση αυτή την τροποποίηση,
- Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες μόνο να ανοίξουν λογαριασμό συναλλάγματος στην Gazpombank και όχι τον δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, που η Κομισιόν είχε γνωμοδοτήσει ότι θα συνιστούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
- Η κατάθεση των οφειλόμενων στην Gazprom θα γίνεται στον λογαριασμό συναλλάγματος και, ακολούθως, η μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται μέσω του Κέντρου Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας. Σε αυτή τη διαδικασία, όπως διαβεβαιώνει η Gazprom, δεν θα υπάρχει παρέμβαση τρίτου μέρους, δηλαδή δεν θα παρεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια πρωτοβουλία εκτόνωσης της έντασης με την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να χάσει τα έσοδα συναλλάγματος από τις πωλήσεις αερίου, ενώ, παράλληλα, σε ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας σε περισσότερες χώρες, όπως ήδη έχει συμβεί με την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Gazprom θα υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη, δεδομένου ότι ήδη οι αποθηκευτικοί της χώροι είναι σχεδόν πλήρεις και θα χρειασθεί να διακόψει την παραγωγή σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις της, κάτι που έχει πολύ υψηλό κόστος.
Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν η νέα μέθοδος πληρωμής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων, όμως αναμένεται να το κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επικρατεί αισιοδοξία, πάντως, ότι θα εγκρίνει τη νέα μέθοδο πληρωμής, καθώς δεν απαιτείται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια, ο οποίος θα εισήγαγε στην εξίσωση την Κεντρική Τράπεζα, που παραμένει σε καθεστώς αυστηρών κυρώσεων, με δέσμευση, μεταξύ άλλων, των αποθεματικών σε συνάλλαγμα που διατηρεί στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχώρησε από τα 106,5 στα 101,7 ευρώ την Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί στην αγορά ήξεραν για τη δημοσίευση του νέου προεδρικού διατάγματος στη Μόσχα, στις 4 Μαΐου.
Μπλοκάρει η Ουγγαρία το εμπάργκο στο πετρέλαιο
Πάντως, σε ό,τι αφορά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα κράτη μέλη εξακολουθεί να είναι «βαλτωμένη», καθώς διατηρεί το βέτο της η Ουγγαρία. Συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ σχετικά με το θέμα ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τις συνομιλίες να έχει προγραμματιστεί ότι θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και τις εισαγωγές προϊόντων προϊόντων ως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία επιζητούν παρατάσεις για τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων.
Η Κομισιόν πίεζε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, η οποία τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον διχασμό στους κόλπους της Ένωσης.