ΓΔ: 1397.07 0.46% Τζίρος: 86.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:39 DATA
Πηγή: ΑΠΕ

Ι. Σμυρλής: Λήψη μέτρων για να μην υπάρξει παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας σημείωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός δίκαιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών και να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, τόνισε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, κατά τη διαδικτυακή συμμετοχή του στη 12η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Σμυρλής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος, διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη διατήρησης ενός παγκόσμιου συστήματος εμπορίου, το οποίο βασίζεται σε κοινούς κανόνες. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΕ θα πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτος, με σκοπό την αντιμετώπιση -μέσω ενός αποτελεσματικού μηχανισμού- των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, ο αυξανόμενος προστατευτισμός, καθώς και η άνιση κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.

Τέλος, ο γγ ΔΟΣΕ ανέφερε ότι η 12η Υπουργική Διάσκεψη θα έπρεπε να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων με στόχο την πιο αποδοτική λειτουργία του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η υιοθέτηση προτάσεων, αφενός επί των παγκόσμιων εμπορικών προκλήσεων, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του Οργανισμού, αφετέρου για την πανδημία, όπως και για τη λήψη μέτρων υπέρ της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις επιδοτήσεις αλιείας.

Επίσης, δυο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν χθες, Δευτέρα, από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO.

Ζήτησαν εξάλλου από τους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του.

Στα τέλη Μαΐου η γενική διευθύντρια του WTO Νγκόζι Οκόνζο- Ιουεάλα είχε επίσης ζητήσει να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές. Μία χώρα που έχει λάβει τέτοιου είδους μέτρα είναι η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την 1η Ιουνίου, αφού έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι τιμές των τροφίμων, στο 20,5% η πτώση από το ιστορικό υψηλό

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021 βρίσκεται ο δείκτης των τροφίμων, εξαιτίας της άφθονης προσφοράς σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές, ενώ παρατάθηκε η συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Αναζητούμε εναλλακτικές αγορές για τρόφιμα και ζωοτροφές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε πως από το 2023 τόσο το μαλακό σιτάρι όσο και το αραβόσιτο, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, και πως αναζητούνται εναλλακτικές αγορές και υποκατάστατα προϊόντων για ζωοτροφές.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Σε στενωπό πιέσεων λόγω πολέμου ο κλάδος των τροφίμων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ο κλάδος τροφίμων βρίσκεται αντιμέτωπος με την «τέλεια καταιγίδα».
kentriki agora-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός του κλάδου τροφίμων για επιπτώσεις από την ρωσική επίθεση

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) ήδη το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 60% ενώ κανείς δεν γνωρίζει πως θα επηρεάσει την κατανάλωση η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.