Καμπανάκι κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα, τύπου bitcoin, έκρουσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρότι αναγνώρισε ότι η τεχνολογία του blockchain, στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα, προσφέρει νέες δυνατότητες και μπορεί να είναι χρήσιμη για τις συναλλαγές. Σημειώνεται ότι διεθνώς τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική για τις δυνατότητες που παρέχουν για «σκοτεινές» συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος.
Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε ημερίδα για τη διαφθορά, αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία στις οικονομικές συναλλαγές (ταυτοποίηση του καταναλωτή, έγκριση πληρωμής, ευκολία συναλλαγής, ασφάλεια, πρόσβαση στο ιστορικό των συναλλαγών).
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι η τεχνολογία του blockchain μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους των συναλλαγών, αφού δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη των ενδιάμεσων που υφίστανται σήμερα στις συναλλαγές.
Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ψηφιακός εγγραμματισμός όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των στελεχών των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και λήψη μέτρων για να μειωθεί η διαδικτυακή απάτη (που δεν αφορά μόνο τις οικονομικές συναλλαγές αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις - fake news).
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τα κρυπτονομίσματα, διαχωρίζοντάς τα από την τεχνολογία του blockchain που χρησιμοποιούν, η οποία όπως είπε είναι πολλαπλά χρήσιμη.
Επίσης, προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό διεθνών κολοσσών όπως η Google και η Amazon, που ετοιμάζονται να εκδώσουν νομίσματα.
Συνέστησε εξάλλου «να τελειώνουμε με την ιστορία των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να κοιτάξουν το μέλλον αντί για το παρελθόν», ενώ για τα όρια στις συναλλαγές με μετρητά εκτίμησε ότι θα βρεθεί μια ισορροπία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.