Στα ακίνητα μεγάλης αξίας, είτε πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες -κύριες και εξοχικές- είτε για επαγγελματικά/βιομηχανικά ακίνητα, στρέφονται οι επενδυτές της αγοράς ακινήτων εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.
Το τελευταίο δίμηνο βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί περίπου 7.000 ακίνητα, με τους 1.500 πλειστηριασμούς να κηρύσσονται γόνιμοι. Εξ αυτών, 112 ακίνητα κατακυρώθηκαν για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα 25 από τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια τους μήνες Απρίλιο - Μάιο εκπλειστηριάστηκαν έναντι ποσών που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.
«Το ενδιαφέρον που βλέπουμε σήμερα για ακίνητα υψηλής αξίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν», αναφέρουν στο BusinessDaily πηγές με γνώση των διαδικασιών. Η συσσωρευμένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού που «ροκανίζουν» τις καταθέσεις έχουν απογειώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το εγχώριο real estate. Εν τω μεταξύ, οι τιμές ακινήτων στη χώρα παραμένουν σε επίπεδα 20 - 30% χαμηλότερα από την έναρξη της 10ετούς οικονομικής κρίσης, με τις προοπτικές της αγοράς να διαφαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές.
Ακριβά ακίνητα που βρήκαν πρόσφατα αγοραστή
Ένα παράδειγμα είναι η οικία της Μελίνας Εμφιετζόγλου, CEO της Μηχανικής, στην Κηφισιά, η οποία εκπλειστηριάστηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες από το 2018 που κατασχέθηκε το ακίνητο. Άλλο παράδειγμα είναι η κατοικία του Γιώργου Μουρτζούχου, συνιδρυτή της εταιρείας ένδυσης Raxevsky, στο Καστρί, το οποίο κατακυρώθηκε πριν λίγες ημέρες έναντι τιμήματος 585.000 ευρώ -επίσης μετά από αρκετές προσπάθειες.
Τα επαγγελματικά ακίνητα της οικογένειας Αγούδημου στον Άλιμο διατέθηκαν επίσης πριν λίγες ημέρες έναντι 805.000 ευρώ περίπου, ενώ αίσιο τέλος είχε και ο πλειστηριασμός του ακινήτου των Ελληνικών Σωληνουργείων, με το ποσό της κατακύρωσης να ανέρχεται στα 5,510 εκατ. ευρώ, μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν. Ακόμη ένα παράδειγμα «μαραθώνιου» και… πολυδιαφημισμένου πλειστηριασμού είναι το ακίνητο του επιχειρηματία μόδας Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα, το οποίο βρήκε αγοραστή έναντι 9 εκατ. ευρώ στα μέσα Μαΐου.
«Φρένο» στα φθηνά ακίνητα
Έντονη ανησυχία διατυπώνουν, ωστόσο, οι ίδιες πηγές για τον κίνδυνο το προεκλογικό κλίμα που καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες να βάλει φρένο στα σχέδια μαζικών εκποιήσεων των τραπεζών και των servicers. Όπως έχει αναφέρει το BD, έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που κατασχέθηκαν έναντι κόκκινων δανείων, τα οποία παραμένουν στην κατοχή των τραπεζών με υψηλό λειτουργικό και διαχειριστικό κόστος.
Στην ερώτηση κατά πόσο θα δούμε τους πλειστηριασμούς κατοικιών χαμηλότερης αξίας (π.χ. έως 100.000 ευρώ) να παγώνουν εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι επισπεύδοντες θα στραφούν στα ακριβά ακίνητα που δεν έχουν πολιτικό κόστος όταν εκπλειστηριάζονται. «Υπάρχουν ακόμη πολλά τέτοια ακίνητα για να βγουν στο σφυρί και το αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρουν.
Σήμερα βρίσκονται αναρτημένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr περισσότεροι από 9.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 5.200 είναι προγραμματισμένοι για το επόμενο δίμηνο. Εξ αυτών, πάνω από 3.000 ακίνητα αφορούν κατοικίες, οικόπεδα με κτίσμα και αγροτεμάχια με κτίσμα, ενώ τα 100 από αυτά βγαίνουν στο σφυρί με τιμή εκκίνησης άνω των 500.000 ευρώ. Από τη λίστα δεν λείπουν και τα υπερπολυτελή ακίνητα, καθώς 23 από αυτά αποτιμώνται σε αξία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.