Την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξουν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που επισήμανε ωστόσο ότι τυχόν παρεμβάσεις περνάνε από την έγκριση του πρωθυπουργού ανάλογα με τις προτεραιότητες.
«Είναι συλλογική δουλειά της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 101,3 σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια μελλοντική παρέμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία».
Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας. Θα υπάρχει και εφέτος πρωτογενές έλλειμμα, το δημόσιο χρέος είναι μεν βιώσιμο, αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη, είμαστε ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν υπάρχει επενδυτική βαθμίδα».
Ο κ. Σταϊκούρας είπε, επίσης, ότι υπάρχει όξυνση προβλημάτων σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό. Αλλά πρόσθεσε πως την ίδια περίοδο καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, υπάρχει συρρίκνωση της ανεργίας, ενώ οι μικρότερες υποχρεώσεις των πολιτών, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, ανακουφίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Και «δημιουργούμε δημοσιονομικές δυνατότητες για ακόμη περισσότερες λύσεις», κατέληξε.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί έδωσε την μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και πλέον τα περιθώρια ελιγμών έχουν εξαντληθεί.
«Η κυβέρνηση είναι από πάνω, αν υπάρχουν περιθώρια σίγουρα θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πουν παιδιά βγείτε και ξοδέψτε αλόγιστα, γιατί αυτά τα κάναμε στο παρελθόν και μας πόνεσαν πολύ, άρα πρέπει να δείξουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στους γύρω μας και στην ιστορία ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι πολύ λογικό και εξαιρετικά θεμιτό οι πολίτες να ζητούν βοήθεια από το κράτος την ώρα που υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη δυσκολία. Το αν υπάρχουν περιθώρια δεν κρίνεται από μια δημοσκόπηση, κρίνεται από το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως από τις αγορές. Αυτή την στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι ήδη αρκετά ψηλά. Που σημαίνει ότι οι αγορές ανησυχούν, για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους που κουβαλά από το παρελθόν. Μετά την εμπειρία του 2010 όλοι ξέρουμε ότι μια λάθος κίνηση μια κυβέρνησης η οποία για πολιτικούς λόγους δίνει την αίσθηση ότι αγνοεί τα δημοσιονομικά τελικά καταλήγει σε πολύ μεγάλο πόνο για τους πολίτες, άρα σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».
Η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «γιατί δώσαμε ως στήριξη στην κοινωνία πολύ περισσότερα χρήματα από όλους τους άλλους. Εξερχόμενοι από μια 10ετή κρίση τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν είχαν λίπος να κάψουν. Έπρεπε να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, πράγμα που επετεύχθη. Δεν μπορούμε 3η συνεχόμενη χρονιά να είμαστε σε έλλειμμα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρόκειται να βάλουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά γιατί οι επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους φτωχότερους από αυτούς είναι τραγικές».