Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα εγκρίνεται πρώτο ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν εμβληματικές δράσεις» προσθέτει ο ίδιος. Επίσης αναφέρει: «Οι στόχοι που θέτει το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" είναι οι ελληνικές ΜΜΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε έτοιμοι για την πρώτη δράση που θα αφορά την ψηφιακή μετάβαση αλλά και για τη δράση που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων επαγγελματικών ψυγείων».
Η στρατηγική του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 οργανώνεται σε 3 βασικές προτεραιότητες:
- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας
- Βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
- Ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού (ΣΠ4) και δύο προτεραιότητες για την Τεχνική Βοήθεια.
Το Πρόγραμμα καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πρωτοβουλίες για:
- Ανάκαμψη
- Επανεκκίνηση
- Αντιμετώπιση χρόνιων ανισορροπιών και απειλών
Κατά συνέπεια, η στρατηγική ανάκαμψης επιχειρήσεων και εργασίας στοχεύει σε περιορισμό της ύφεσης και σε αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας και τα 8 οικοσυστήματα - προτεραιότητες που έχει θέσει για το 2021-27:
- Αγροδιατροφική Αλυσίδα
- Βιοεπιστήμες - Υγεία - Φάρμακα
- Ψηφιακές Τεχνολογίες
- Αειφόρος Ενέργεια
- Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία
- Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Υλικά - Κατασκευές & Βιομηχανία
- Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες
Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισ. ευρώ. είναι η συμμετοχή της ΕΕ και τα 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά.