ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα δοθεί η επιδότηση για το ρεύμα, πώς φορολογούνται τα υπερκέρδη

Ανοίγει στις 14 Ιουνίου ειδική πλατφόρμα για να κάνουν αιτήσεις επιδότησης όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ. Αφαιρούνται από τα υπερέσοδα των εταιρειών όλες οι ζημιές από σταθερά τιμολόγια, εκπτώσεις και επιστροφές.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πώς θα φτάσουν στο πορτοφόλι των καταναλωτών οι αναδρομικές επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, με την τροπολογία που κατατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Κλιματικό Νόμο. Παράλληλα, η ίδια τροπολογία, αποσαφηνίζει και τον τρόπο υπολογισμού για τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ρεύματος για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο 2022

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αναδρομικές επιδοτήσεις έως 600 ευρώ, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1 Δεκεμβρίου 2021 – 31 Μαΐου 2022. Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έθεσε το χρονικό ορίζοντα ανοίγματος της πλατφόρμας στις 14-15 Ιουνίου. Θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για περίπου 15 ημέρες, ώστε να κάνουν αιτήσεις όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί εάν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό.

Τι προβλέπεται για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών

Εκτός φορολόγησης μένουν τελικά οι «έμμεσες εκπτώσεις» που παρείχαν οι εταιρείες σε καταναλωτές, σημείο που είχε συζητηθεί ιδιαίτερα και κατά την παρουσίαση του πορίσματος από τον Πρόεδρο τη ΡΑΕ, κ. Αθανάσιο Δαγούμα. Όπως σημειώνει η τροπολογία αυτή, σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς, προβλέπεται  ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μεικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.

Ο υπολογισμός θα γίνει με την παρακάτω εξίσωση:  «‘Εκτακτη Εισφορά = 90%* [Θετική διαφορά του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους * (1- Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής) – Εκπτώσεις – επιστροφές Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας]». Δηλαδή, από τα προς φορολόγηση υπερέσοδα θα αφαιρεθούν οι ζημιές των εταιρειών από σταθερά τιμολόγια, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές.

Για να υπολογιστεί το ποσό της εισφοράς, υπεύθυνη τίθεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα πρέπει να προχωρήσει στον υπολογισμό αυτόν  ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η τροπολογία ορίζει, επίσης, πως τα ποσά αυτά για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς θα πρέπει να πιστοποιηθούν με ορκωτούς λογιστές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμά της η ΡΑΕ υπολόγισε ότι για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 -  Μαρτίου 2022 τα συνολικά έκτακτα μεικτά κέρδη των παρόχων ανέρχονται στο ποσό των 927,64 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τη ΔΕΗ αφορούσαν τα 729,91 εκατ., εκ των οποίων τα 413,98 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στο α’ τρίμηνο του 2022. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είχαν υπερβάλλοντα κέρδη συνολικού ύψους 157,61 εκατ. ευρώ, αλλά σε αντίθεση με τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ύψους 122 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές οι οποίες δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση τα υπερβάλλοντα κέρδη υπολογίστηκαν σε 39,92 εκατ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη στην Αίγυπτο

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, η ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συζητήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σκυλακάκη.