ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Revma
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.

Με πτώση που αγγίζει σχεδόν το 80% από τα υψηλότερα επίπεδα των περασμένων μηνών, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Μάιο επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή είναι η αρχή του τέλους των κρατικών επιδοτήσεων.

Το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που αποτελεί και τον κυρίαρχο πάροχο εκπροσωπώντας τα δύο τρίτα της αγοράς λιανικής, έχει πλέον πέσει στα 0,159 ευρώ, δηλαδή κάτω από τα 0,16 ευρώ που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ως το σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της τελικής τιμής ρεύματος που φθάνει στους καταναλωτές μετά την κρατική ενίσχυση. 

Πιο αναλυτικά, περίπου στο 4% έφθασε η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα συγκριτικά με τον Απρίλιο, ενώ συνολικά οι τιμές της λιανικής παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις για τον μήνα Μάιο ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε καταγραφεί και τους προηγούμενους μήνες.

Η πτωτική τάση στις τιμές του ρεύματος τους τελευταίους μήνες είχε ήδη οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις στις επιδοτήσεις που ανακοίνωνε η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, από τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου που στο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1/Ν1) έφθαναν στα 0,788 ευρώ/KWh για καταναλώσεις έως 500 KWh και 0,800 ευρώ/KWh για πάνω από 500 KWh όταν το σύνολο των επιδοτήσεων έφθασαν στο 1,9 δισ. ευρώ και αφορούσαν σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις έφθασαν μόλις στα 24,4 εκατ. ευρώ και απευθύνονταν μόνο σε οικιακούς καταναλωτές και αγρότες για καταναλώσεις κάτω από 500 KWh.

ΜήναςΑνταγωνιστικές χρεώσεις ΔΕΗ (Γ1/Γ1Ν)
Αύγουστος0,486 έως 0,498 ευρώ/KWh
Σεπτέμβριος

Έως 500 KWh 0,788 ευρώ/KWh &

0,800 ευρώ/KWh για πάνω από 500 KWh.

Οκτώβριος

Έως 500 kWh 0,595 ευρώ &

πάνω από 500 kWh 0,607 ευρώ/kWh

Νοέμβριος

Έως 500 kWh 0,397 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 kWh 0,401 ευρώ/kWh

Δεκέμβριος

Έως 500 kWh 0,38 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 0,397 ευρώ/kWh

Ιανουάριος 

Έως 500 kWh 0,489 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 kWh 0,501 ευρώ/kWh

Φεβρουάριος

Έως 500 kWh 0,159 ευρώ &

πάνω από 500 kWh 0,211

Μάρτιος

Έως 500 kWh 0,155 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 kWh 0,167 ευρώ/kWh

Απρίλιος

Έως 500 kWh 0,165 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 kWh 0,177 ευρώ/kWh

Μάιος

Έως 500 kWh 0,159 ευρώ/kWh &

πάνω από 500 kWh 0,171 ευρώ/kWh

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να αρχίσουν να κόβουν τις επιδοτήσεις, αρχίζοντας από αυτές που δεν είναι επαρκώς στοχευμένες σε ευάλωτους και υπολογίζεται ότι αποτελούν το 70% του συνόλου των επιδοτήσεων -το 2022, αυτές ανήλθαν σε 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και το υπουργείο Οικονομικών με υψηλόβαθμες πηγές να σημειώνουν πως με την πορεία των τιμών δεν υπάρχει πλέον λόγος διατήρησης ούτε των επιδοτήσεων, αλλά ούτε και του μοντέλου που λειτουργίας της λιανικής με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την ανακοίνωση των τιμών του επόμενου μήνα στις 20 του προηγούμενου. 

Ήδη οι πάροχοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή του στη λειτουργία του μοντέλου, σημειώνοντας πως δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αποτελεί εμπόδιο για τον ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για την πορεία της αγοράς ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΕΣΑΗ) και Γενικός Διευθυντής της Ήρων, κ. Λουκάς Δημητρίου είχε σημειώσει ότι «οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους».

Όπως είπε, τα έκτακτα μέτρα οδήγησαν τελικά σε αυξήσεις των τιμών και άλλαξαν άρδην την αγορά. Αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους, είπε πως λιγότερο παρεμβατικές κινήσεις θα έφερναν ανάλογα αποτελέσματα, χωρίς να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην αγορά.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) κ. Ηρόδοτος Αντωνόπουλος είχε σημειώσει ότι τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν έκτακτα και θα πρέπει να αρθούν σύντομα, καθώς «δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν και προκαλούν ένα νέο κύκλο στρεβλώσεων που πρέπει να σπάσει». 

Εντούτοις, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί πως, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την ενεργειακή κρίση και εκτιμούν πως θα υπάρξουν και δύσκολοι μήνες στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αποσταλεί αίτημα προς την ΕΕ προκειμένου να παραταθεί και πέραν του Ιουλίου, έως και το τέλος του 2023, το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς, ενώ φαίνεται πως οι επιδοτήσεις, ακόμα και αν κινηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, θα διατηρηθούν το επόμενο τουλάχιστον, προεκλογικό διάστημα. Παράλληλα, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τα ποσά από το πλαφόν στους παραγωγούς που θα κατευθύνονται προς την κάλυψη των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 88% στην επιδότηση ρεύματος, τι θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση επιδοτήσεων, κρατώντας όμως σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα την τελική χρέωση για τους πελάτες της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 63% της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Να ελαφρύνει τις ΜμΕ από το υψηλό κόστος ενέργειας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ αυξημένες θα είναι για τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές, μετά τη μεγάλη αύξηση των λιανικών τιμών.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.