«Γκάζι» στις ρευστοποιήσεις ακινήτων πατούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν το έδαφος που χάθηκε την τελευταία διετία εν μέσω πανδημικής κρίσης.
Όπως αποκαλύπτει στο Business Daily ανώτατο στέλεχος του κλάδου, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο -με εξαίρεση τον Αύγουστο- οι servicers θα σπεύσουν να ανακτήσουν μέρος των απαιτήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχουν τιτλοποιηθεί προκειμένου να μην χάσουν τους στόχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα auction.gr, τη διετία 2020-2021 αναρτήθηκαν 50.000 περίπου πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν μόλις οι 22.000 (οι 26.700 αναβλήθηκαν). Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2022, αναρτήθηκαν 36.500 πλειστηριασμοί, με τους 21.300 περίπου να ολοκληρώνονται. Η αυξανόμενη τάση αναμένεται να κορυφωθεί τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στα ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες οι οποίες δεν έχουν προστατευτεί μέσω του νόμου Κατσέλη, των προγραμμάτων «Γέφυρα» ή του νέου πτωχευτικού νόμου (νόμος δεύτερης ευκαιρίας) και του ενδιάμεσου προγράμματος.
Πρόκειται, δηλαδή, για ακίνητα που ανήκουν σε μη ευάλωτους οφειλέτες οι οποίοι επιμένουν να μην καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους. Στο ερώτημα κατά πόσο τα funds ενδιαφέρονται να συσσωρεύουν τα ακίνητα που ρευστοποιούνται, το ίδιο στέλεχος χαρακτηρίζει ικανοποιητική τη ζήτηση που έχει καταγραφεί στις ειδικές πλατφόρμες. «Το ταμπού της απόκτησης ενός σπιτιού που προήλθε από πλειστηριασμό έχει ξεπεραστεί πλέον και στην Ελλάδα, ενώ πολλοί αγοράζουν ως μια μορφή επένδυσης στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κρίσιμοι οι στόχοι των τιτλοποιήσεων
Οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των προγραμμάτων Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ συνοδεύονται με «κλειδωμένους» στόχους για την ανάκτηση των απαιτήσεων. Αυτοί μπορούν να επιτευχθούν είτε με ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται από τους οφειλέτες, είτε με εκούσια ανταλλαγή, είτε με πωλήσεις χαρτοφυλακίων, είτε με πλειστηριασμούς.
Αυτό που είναι βέβαιο, αναφέρει η ίδια πηγή, είναι ότι οι στόχοι των τιτλοποιήσεων είναι μη ευέλικτοι και δεν αλλάζουν. Ακόμη και σε συνθήκες ανωτέρας βίας, όπως είναι ο πόλεμος ή η πανδημία, το μόνο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η παράταση στις προθεσμίες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ζητηθεί από τους servicers εξάμηνη παράταση προκειμένου να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις του Eλληνικού Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, οι servicers έχουν έναν ακόμη άσσο στο μανίκι τους: τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Εάν διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν να μην εκπληρώσουν τους στόχους των τιτλοποιήσεων, θα δρομολογήσουν συναλλαγές πώλησης.