ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει σε επιχειρηματική εκδήλωση της Eurobank.

Χατζηδάκης: Έλεγχοι ΑΑΔΕ αποκάλυψαν 100% φοροδιαφυγή σε ΚΥΔ

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η ΑΑΔΕ εντόπισε 100% φοροδιαφυγή σε 58 ΚΥΔ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 22,6 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνά υπό εποπτεία για ενίσχυση της διαφάνειας.

Σε αυστηρούς ελέγχους προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε 58 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ανά την Ελλάδα, τα οποία διαχειρίζονται τις αιτήσεις αγροτών για αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έλεγχοι αυτοί αποκάλυψαν σημαντικά φαινόμενα φοροδιαφυγής, με ποσοστά που αγγίζουν το 100%, σύμφωνα με ανάρτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, στο Linkedin.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονται σε εξέλιξη και έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία, οι οποίοι έχουν ήδη οδηγήσει σε καταλογισμούς προστίμων ύψους 22,6 εκατ. ευρώ για 1.036 παραβάσεις. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ευθύνες της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνάει στην εποπτεία της ΑΑΔΕ, ενώ υλοποιείται σχέδιο δράσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επιδοτήσεων. Ήδη πραγματοποιούνται αυστηροί διασταυρωτικοί έλεγχοι πριν από κάθε πληρωμή, με τις πρώτες πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί και συνολικά οκτώ να προγραμματίζονται εντός Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τις μελλοντικές ενισχύσεις, η βασική ενίσχυση του 2025 θα καταβληθεί μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, έχει καταστήσει σαφές ότι η μη τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή πληρωμών και επιβολή νέων προστίμων, κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες πρωτίστως για τους αγρότες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία εξυγίανσης είναι δύσκολη αλλά σταδιακά επιτυγχάνεται πρόοδος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το στοίχημα της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας θα κερδηθεί.

Πηγή: Linkedin Κωστή Χατζηδάκη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία της κυβέρνησης η υπαγωγή ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και ζητά πλήρη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.
Κτίριο Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές της ΝΔ: «Πράσινο» δίκτυο εταιρειών πίσω από τα πρόστιμα ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές της ΝΔ σημειώνουν πως η εξεταστική Επιτροπή αποκαλύπτει ένα στημένο σύστημα εις βάρος των αγροτών, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει με αλλαγές σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ και δράσεις μαζί με την Ε.Ε.
Κωστής Χατζηδάκης χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έμφαση στο έργο ΜΙΤΟΣ και στη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη μείωση γραφειοκρατίας, την απλοποίηση διαδικασιών μέσω του ΜΙΤΟΣ και τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέες επιτροπές για την αξιολόγηση και προτεραιοποίηση καταγγελιών

Η ΑΑΔΕ συγκροτεί Τριμελείς Επιτροπές σε βασικές πόλεις για την αξιολόγηση καταγγελιών φοροδιαφυγής, με σύστημα βαθμολόγησης 0-4 ώστε να δίνεται προτεραιότητα στις πιο σοβαρές υποθέσεις.