Καθώς οι δημόσιες προμήθειες αντιπροσωπεύουν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και μεγάλο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλοντας να υποστηρίξει τις αναθέτουσες Αρχές και να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον παρουσίασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα Παροχής Ανώνυμων Πληροφοριών αποκλειστικά για τις Αναθέτουσες Αρχές (whistleblowing) καθώς και τον επικαιροποιημένο οδηγό για ανίχνευση και πρόληψη συμπαιγνιακών πρακτικών σε διαγωνισμούς προμήθειας.
Όπως τονίζει στον «Οδηγό για τις Αναθέτουσες Αρχές: Ανίχνευση και Πρόληψη Συμπαιγνιακών Πρακτικών σε Διαγωνισμούς Προμήθειας», η Επ. Ανταγωνισμού, η ακεραιότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση των χρημάτων των φορολογουμένων, την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής και την παροχή υψηλότερης ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών.
Προς περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας του ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιούργησε και μία ξεχωριστή πλατφόρμα Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών αποκλειστικά για τις Αναθέτουσες Αρχές.
Η εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτουν εκ του ρόλου τους ως φορείς που αναθέτουν / προκηρύσσουν διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπει στις Αναθέτουσες Αρχές να λαμβάνουν πληροφόρηση και παράπονα σχετικά με τις συμμετοχές εταιρειών στις διαδικασίες αυτές. Συνεπώς, οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών), ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ωφελώντας άμεσα την ελληνική οικονομία, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους, χάρη στη δική τους βοήθεια.
Μέσω της αποκλειστικής πλατφόρμας ανώνυμης πληροφόρησης, οι εργαζόμενοι στις Αναθέτουσες Αρχές καθώς και σε άλλους φορείς μπορούν να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών και προσφορών, διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους.
Μέχρι σήμερα, εάν κάποιος πολίτης διαπίστωνε μέσω της θέσης του κάποια ενέργεια ή δραστηριότητα απειλητική για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού, της οικονομίας και, εν τέλει, του συμφέροντος των πολιτών, δίσταζε να καταγγείλει τις πρακτικές αυτές υπό τον φόβο στοχοποίησής του και της πιθανότητας να τεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Ο παράγοντας φόβου υφίσταται επίσης και για μικρού και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς που σχετίζονται εμπορικά με αγοραστές που έχουν σημαντική διαπραγματευτική ισχύ.
Τέτοιου είδους πληροφορίες, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, για την αποκάλυψη πρακτικών, καθώς και για την ταχύτερη διεκπεραίωσης των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενδεικτικά μπορεί να αφορούν πρακτικές όπως:
- νόθευση διαγωνισμών και προσφορών,
- καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών,
- κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών,
- περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης,
- αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κλπ.,
- αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ.,
- παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα).
Από την πλευρά του ο επικαιροποιημένος οδηγός περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση του νομικού πλαισίου του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, τον εντοπισμό και την αποτροπή πρακτικών χειραγώγησης / νόθευσης σε δημόσιους διαγωνισμούς προμήθειας, καθώς και θεμάτων κυρώσεων, ενώ συνοδεύεται επίσης από παραρτήματα με κατάλογο προειδοποιητικών ενδείξεων (checklist) και παραδείγματα.
Με την χρήση του οδηγού, οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να διασφαλίσουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία των διαγωνιστικών διαδικασιών που προκηρύσσουν.