ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργείο Οικονομικών κτήριο
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα υπό το φως της ημέρας.

ΙΣΑ: Άμεσα μέτρα για claw back και δανεισμό στους ιδιωτικούς ΠΦΥ

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει άμεσα μέτρα για το claw back και τα δάνεια που απειλούν με λουκέτο τους ιδιωτικούς παρόχους ΠΦΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για άμεση λήψη μέτρων που αφορούν το claw back και τον δανεισμό, τα οποία, όπως επισημαίνεται, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε δανεισμό και factoring για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του claw back, με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον με κλείσιμο.

Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει θεσμική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές δομές ΠΦΥ λόγω του claw back και της χρόνιας υποτιμολόγησης των ιατρικών πράξεων. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως "ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το σύστημα υγείας μέσω ενός μηχανισμού που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία", επισημαίνοντας πως αν δεν υπάρξει λύση, κινδυνεύει η λειτουργία των εργαστηρίων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Μεταξύ των αιτημάτων του ΙΣΑ περιλαμβάνονται η αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ με στόχο τη σταδιακή κατάργηση του claw back, η ρύθμιση των υποχρεώσεων από δάνεια και factoring, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος αποζημίωσης ώστε να αντανακλάται η πραγματική αξία των ιατρικών πράξεων στις αμοιβές.

Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο χρηματοδότησης, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατρός με tablet
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά αποζημίωση για κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι οι προσωπικοί ιατροί που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να αποζημιώνονται για κατ’ οίκον επισκέψεις.
Έλεγχος σακχάρου αίματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο διαβήτης σε άνοδο παγκοσμίως: Η ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, με εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και 1 εκατ. στην Ελλάδα. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η συνεχής φροντίδα είναι καθοριστικές.
Κατάστημα κλειστό ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΣΑ: Αιτήματα για μέτρα κατά clawback και δανεισμού στους φορείς ΠΦΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά άμεση παρέμβαση του Υπ. Οικονομικών για τη σωτηρία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω clawback που απειλούν με κλείσιμο ιατρεία και εργαστήρια.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη στην κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών κατά του claw back

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στις 7 Νοεμβρίου, ζητώντας κατάργηση του claw back και βιώσιμη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Με νέα ΚΥΑ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους θα μπορούν να εκτελούν συνταγές στα συμβεβλημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία και ίδιους όρους.