ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΔΕΣΦΑ

Κ. Σίμσον από Ρεβυθούσα: Κομβικό το LNG στην ενεργειακή ασφάλεια

O Κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα πραγματοποίησε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον συνοδευόμενη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Ρίτα Μαρία Γκάλι.

Η κ. Σίμσον χαρακτήρισε συμβολική την επίσκεψή της στη Ρεβυθούσα εν μέσω των πιέσεων στην ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία ως μη ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο, ενώ στηλίτευσε στις δηλώσεις της τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος αλλά και να επιταχυνθεί η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε, η Ρεβυθούσα αποτελεί ένα συμβολικό μέρος στην προσπάθεια αυτή καθώς όταν το 2009 η Ρωσία είχε κλείσει πάλι τις στρόφιγγες οι εγκαταστάσεις αυτές μπόρεσαν να κρατήσουν ζεστά χιλιάδες νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή.

H Επίτροπος υποστήριξε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε σημείο αλλαγής του ενεργειακού σχεδιασμού, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού, αυξάνοντας την ταχύτητα διείσδυσης των ΑΠΕ και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των υποδομών της.

Στη στροφή αυτή που επιβάλλεται τόσο από τις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί ο πόλεμος, όσο και από την ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα παίξει κομβικό ρόλο ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ήδη, είπε, μέσα στο 2021 εξασφαλίσθηκαν προμήθειες σε ιστορικό υψηλό, ωστόσο θα χρειαστούν ακόμα κι άλλες κινήσεις ενώ ήδη η Ένωση βρίσκεται σε επικοινωνία με Αλγερία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Αζερμπαιτζάν και Κατάρ, ενώ έχει εξασφαλίσει προμήθειες και από την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα σε συνδυασμό με την Αλεξανδρούπολη θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Τόνισε, δε, ότι με το έκτακτο σχέδιο που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε υποδομές για το LNG, την ενίσχυση του συστήματος από τους λιγνίτες, όσο κριθεί απαραίτητο και κυρίως την ταχύτατη διείσδυσή των ΑΠΕ στο σύστημα, η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη την ενεργειακή επάρκεια ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες.

Όπως εξήγησε, μέσα στο 2021 συνδέθηκε στο σύστημα 1 GW «πράσινης» ενέργειας ενώ για το τρέχον έτος υπολογίζεται στα 2 GW που μπορούν να καλύψουν το 8% της ετήσια ζήτησης της χώρας. Σε συνδυασμό με την ήδη εγκατεστημένη ισχύ και τα έργα που προγραμματίζονται οι ΑΠΕ θα μπορούν να καλύψουν το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας έως το 2030. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι συζητήθηκε η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι δύο νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη καθώς και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Έργα, που όπως σημείωσε θα συμβάλλουν στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υπενθύμισε επίσης, την ελληνική θέση για την ανάγκη μία ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των αυξημένων τιμών για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, τόνισε ότι η επίσκεψη της κ. Σίμσον επιβεβαιώνει τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως πυλώνα σταθερότητας της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η επιπλέον πλωτή δεξαμενή (FSU) στη Ρεβυθούσα μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές θα ενισχύσουν την ευελιξία του συστήματος της χώρας και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων πηγών ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό το έλλειμμα αερίου στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστούν ακραία μέτρα

Ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει ότι με τις εισαγωγές LNG και άλλες παρεμβάσεις το έλλειμμα φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα έπεφτε από 50 TWh σε 1,2 TWh. Ήπιες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, κυρίως στον φωτισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αναβολή για τους δασικούς χάρτες, ασφυκτική πίεση από Βρυξέλλες

Ως το τέλος Ιουλίου αναμένεται ότι θα παρατείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, ενώ η Κομισιόν πιέζει για να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια ενεργειακής θωράκισης για το LNG και την αποθήκευση αερίου

Στο τραπέζι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας με προσωρινή ή μόνιμη λύση επέκτασης των εγκαταστάσεων, προσπάθεια απεμπλοκής για την αποθήκη της Καβάλας. Πώς μπαίνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή «εμφράγματος» στα ακίνητα από την Οδηγία για Ενεργειακή Απόδοση

Απαγόρευση πωλήσεων - ενοικιάσεων κτηρίων εάν δεν έχουν επιτύχει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Ποιες είναι οι προθεσμίες, γιατί αντιδρούν οι ιδιοκτήτες. Δύο στα τρία κτήρια στην Ελλάδα βρίσκονται στη χαμηλότερη κατηγορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επένδυση στην καινοτομία και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων

«Η Ελλάδα, μέσω των υπερσύγχρονων δικτύων φυσικού αερίου, είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.