Μπορεί τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν απομείνει από την περίοδο της οικονομικής κρίσης να αποτελούν «αγκάθι» για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων και για την ανάπτυξη, ωστόσο οι τραπεζίτες δηλώνουν έτοιμοι για την αύξηση των χορηγήσεων.
Όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τρ. Πειραιώς, Ν. Χαντζηνικολάου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, παρά το γεγονός ότι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει ανοίξει, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επενδυτικών σχεδίων για να απορροφήσει τους πόρους. Σημείωσε ότι η πλειονότητα των απορρίψεων οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν παραμείνει «κόκκινα» από την εποχή της κρίσης.
Οι πρόεδροι των τραπεζών υπογράμμισαν ότι έχει δημιουργηθεί ένας μύθος σχετικά με το κατά πόσο οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επισήμαναν πως δεν καταγράφεται υψηλή ζήτηση για χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων, τονίζοντας πως υπάρχει η προδιάθεση να στηριχθούν όλες οι βιώσιμες προτάσεις που έρχονται από σοβαρούς επιχειρηματίες.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος επισήμανε πως δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματική πρόταση που να μην έχει χρηματοδοτηθεί, τονίζοντας πως μόλις το 12% των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχουν απορριφθεί, με την χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ στη χρηματοδότηση νέων μικρών επιχειρήσεων.
Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια ώστε να στηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να αντιληφθούν όλοι (επιχειρήσεις και πολιτικός κόσμος) πως οι τράπεζες διαχειρίζονται χρήματα των καταθετών και από αυτά δανείζουν, ενώ υπάρχουν και οι εποπτικές αρχές που καθορίζουν τους κανόνες.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά είμαστε στις τελευταίες θέσεις στη νέα χρηματοδότηση γενικώς. Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε πως το 50% των επιχειρηματικών δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες είναι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Χατζηνικολάου ανέφερε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των δανείων είναι η επάρκεια και η αποδοτικότητα των επενδυτικών σχεδίων και οι εκπλήρωση των προϋποθέσεων των αιτούντων. Σε μεγάλο βαθμό οι απορρίψεις των επενδυτικών σχεδίων οφείλεται στην έλλειψη αξιοπιστίας των αιτούντων. Σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες προτάσεις που θα παρουσιαστούν. «Θέμα χρηματοδότησης δεν υπάρχει, το θέμα είναι να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και ζήτηση», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβαλης ανέφερε πως το ύψος των δανείων έχει μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ, από διπλάσιο ποσοστό πριν την κρίση, και σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μια δεκαπενταετία ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας τα δάνεια θα αυξηθούν.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Eurobank, τονίζοντας ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Αισιοδοξία για τα κόκκινα δάνεια
«Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες αλλά όχι από την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να δανείσουμε όσους είναι "κόκκινοι"» υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι. «Τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 60% του ΑΕΠ και πρέπει να διπλασιαστούν», προσέθεσε ο κ. Ζανιάς, υποστηρίζοντας πως οι τράπεζες πρέπει να δίνουν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, γιατί μπορεί να έρθει η επόμενη κρίση και να υπάρξει επιστροφή στα μνημόνια.
Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε και ο κ. Χαντζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος πτωχευτικός νόμος να λειτουργήσει γρήγορα και να «πρασινίσουν» τα δάνεια των υγιών επιχειρήσεων. «Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης, αλλά θέμα επενδύσεων», είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγώντας ότι απορρίπτονται επενδυτικά σχέδια ή γιατί δεν είναι βιώσιμα ή γιατί πολλοί από τους αιτούντες δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση λόγων «κόκκινων» δανείων. Χαρακτήρισε δε, αναγκαία την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γκίκας Χαρδούβελης, διαβλέποντας μια 15ετία ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυξηθούν σταδιακά οι μισθοί και δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά για τους νέους. Όσον αφορά στο χρέος, τόνισε πως αυξήθηκε σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το χρέος μας είναι βιώσιμο επειδή καταφέραμε και το κλειδώσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια», είπε ο κ. Χαρδούβελης. Προσέθεσε πως όσο η οικονομία πάει καλά, τα δάνεια θα μεγαλώνουν. «Τράπεζες και επιχειρήσεις θα χτίσουν χέρι - χέρι μια νέα Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.