Τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ελληνική οικονομία τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, κ. Φίλιπ Λέιν.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και αναφερόμενος στην ευελιξία που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να στηρίξει εν γένει την ευρωζώνη, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Η διαδικασία επανεπένδυσης μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ θα παραμείνει ιδιαίτερα ευέλικτη, όπως έχουμε τονίσει. Ειδικότερα, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από την κλασσική διαδικασία επαναγορών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που θα ακύρωναν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία. Μια άλλη εφαρμογή της αρχής της ευελιξίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έλαβε τη μορφή ενός συνόλου μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέιν.
Η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ καταφθάνει πρώτον μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της τράπεζας ότι δεν θα προχωρήσει σε άρση του waiver (δηλαδή της αποδοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις) και ενώ οι αποδόσεις τόσο για το ελληνικό 5ετές όσο και για το 10ετές, αν και έχουν αποκλιμακωθεί ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2021. Σήμερα η απόδοση του 5ετούς φθάνει στο 1,642% και του 10ετούς στο 2,735%.
Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ευρωζώνης και κυρίως σε αυτήν του πληθωρισμού ο κ. Λέιν υποστήριξε ότι θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 2% το επόμενο διάστημα, αλλά προσέθεσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αλλάξει τακτική σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας και ενισχύσει περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Είναι επίσης εύλογο ότι ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός δεν θα επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πανδημίας, αλλά, υπό τον όρο της κατάλληλα βαθμονομημένης νομισματικής πολιτικής, μάλλον μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Λέιν και προσέθεσε ότι «θα πρέπει επίσης να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αναθεωρήσουμε κατάλληλα τις ρυθμίσεις της νομισματικής μας πολιτικής, εάν το σοκ στις τιμές της ενέργειας και ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, ενώ διατηρεί χαμηλούς τόνους αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, με τις αγορές, πάντως, να θεωρούν ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξησή τους στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Ωστόσο, ο κ. Λέιν τόνισε ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την «αμφίπλευρη» προαιρετική δυνατότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι είτε αυστηροποίηση είτε χαλάρωση. «Περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η προαιρετική δυνατότητα άσκησης της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.