ΓΔ: 1394.43 -0.23% Τζίρος: 32.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Ξεπαγώνουν» οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Το σχέδιο για απεξάρτηση από τη Ρωσία και οι επιδοτήσεις ύψους 1,1 δισ.

Το πλαίσιο της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο πακέτο μέτρων που θα εξειδικευθεί σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, στις ανακοινώσεις αναφέρθηκε στους τρόπους επίτευξης ενεργειακής αυτάρκειας για τη χώρα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στο πρόβλημα ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγους μήνες, στην αρχή του έτους, παρουσίαση της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ που «τρέχει» τις έρευνες στην Κρήτη με πλάνο έναρξης γεωτρήσεων το αργότερο εντός του 2022, απέκλειε τη διενέργεια σεισμικών ερευνών το τρέχον έτος.

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μέσω αυτού η κοινοπραξία γνωστοποιούσε ότι δε θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης μέσα στο χρόνο που διανύουμε, που είναι και το χρονικό όριο που είχε από την υπογραφή της σύμβασης, πριν από τρία χρόνια. Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τότε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δε σημαίνει κατ' ανάγκη το τέλος του έργου, καθώς θα μπορούσε να δοθεί παράταση στον χρονικό ορίζοντα διενέργειας των ερευνών πέραν του 2022.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε το «σήμα» για την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν σε αδειοδοτήσεις επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως άλλωστε ήδη έχει επισημάνει και η Κομισιόν ως απαραίτητο βήμα για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει στις ανακοινώσεις του πλαισίου κινήσεων REPowerEU, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται 7 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για μία επένδυση σε ανανεώσιμες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προετοιμάσει το νομοσχέδιο που αφορά στη β’ φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, με την οποία θα επιτευχθεί μείωση του απαιτούμενου χρόνου αδειοδότησης σε κάτω από δύο χρόνια, επιταχύνοντας τον ρυθμό υλοποίησης νέων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW. 

Το νομοσχέδιο αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα και με σχετικές αναφορές της γ.γ. Ενέργειας, Αλ. Σδούκου να είχε ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι τα απαιτούμενα στάδια αδειοδότησης μειώνονται σε 5 από 7 που ήταν προηγουμένως ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιορίζονται από 91 σε 54 ώστε η διαδικασία να διεκπεραιώνεται ψηφιακά. Στόχος είναι η εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 20.000 MW έως το 2030. Για να επιτευχθεί πρέπει να γίνουν άλματα, μιας και σήμερα σε λειτουργία υπάρχουν έργα με συνολική ισχύ 8.270 MW.

Επιπρόσθετα, προωθείται η ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με άλλα κράτη με τον πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά στην διασύνδεση με την Αίγυπτο. Όταν τεθεί σε λειτουργία το έργο αυτό συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ και ισχύος 3.000 MW., έως τις αρχές του 2026 θα μεταφέρεται «πράσινη» και πολύ φθηνότερη ενέργεια στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Αίγυπτο ανέρχεται στα 17 δολ./μεγαβατώρα και είναι 54% φθηνότερη από τη χώρα μας, όπου ανέρχεται στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα. Η ενέργεια που θα μεταφέρεται θα μπορεί να διατεθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ μεγάλο μέρος του φορτίου θα διατίθεται απευθείας στη βιομηχανία μέσω διμερών συμφωνιών (πράσινα PPAs). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο είναι μεγάλες, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Αιγύπτου θα αυξηθεί κατά 61.000 MW έως το 2035 από 5.800 MW που είναι εγκατεστημένα σήμερα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής λύσης για τις ανατιμήσεις της ενέργειας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές είναι εισαγόμενες και ότι στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν επεξεργάζεται τις προτάσεις που παρουσίασε η Ελλάδα ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου και να χτυπηθεί, όπως είπε, η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, Μάλιστα σημείωσε ότι «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της», ελπίζοντας να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα.

Πακέτο 1,1 δισ. ευρώ με 3,2 εκατ. ωφελούμενους

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται να εξειδικεύσουν το πακέτο στήριξης 1,1 δις. ευρώ των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να ανακουφίσει 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Τα μέτρα θα αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επισήμανε ότι όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Απρίλιο αναμένεται να κινηθούν αρκετά πάνω από εκείνες που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα ενώ το πιθανότερο σενάριο θέλει να κινούνται πάνω και από τα 53 ευρώ που είχαν διαρρεύσει ως πιθανό ποσό επιδοτήσεων. Όπως ίσχυε έως σήμερα, οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι οριζόντιες, ενώ το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ θα αφορά την ενίσχυση για τη βενζίνη που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυαγεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο, έρχονται φόροι στα υπερκέρδη

Τι προβλέπουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, πώς επηρεάζουν την Ελλάδα. Γιατί η Goldman Sachs βλέπει νίκη της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και «βουτιά» της τιμής φυσικού αερίου.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο... αλά ελληνικά για φθηνότερο ρεύμα υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πλαφόν στα κέρδη από τις φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος (ΑΠΕ, πυρηνικά) και επιστροφή της διαφοράς στους καταναλωτές με μορφή επιδότησης εισηγείται η Κομισιόν. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζει από τον Αύγουστο η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αγοράζει φυσικό αέριο η Ευρώπη για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές

Σε λειτουργία ο κοινός μηχανισμός αγορών που έχει στόχο να εξαλείψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών στις τιμές και να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα.