Στο συνέδριο με θέμα τη βιωσιμότητα και την κλιματική ανθεκτικότητα, που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 2ης Κλιματικής Εβδομάδας Κηφισιάς, με σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων έως τις 9 Νοεμβρίου.
Ο κ. Μώραλης συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Η Σημασία της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στις Πόλεις», μαζί με δημάρχους άλλων περιοχών και με συντονιστή τον Νίκο Αυλώνα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτερα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, γεγονός που απαιτεί συνολική και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων.
Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά, όπως το Γραφείο Κλιματικής Αλλαγής, το σύγχρονο κέντρο ελέγχου εκτάκτων αναγκών και το επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας.
Επιπλέον, μίλησε για παρεμβάσεις σχετικές με τη βιωσιμότητα, όπως η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, η εγκατάσταση αισθητήρων ρύπων, τα πάρκα τσέπης και οι νέες φυτεύσεις, καθώς και η συνεργασία με τον ΟΛΠ για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ωστόσο, επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις των δήμων, όσο σημαντικές κι αν είναι, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς το πρόβλημα υπερβαίνει τα όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπογράμμισε ότι κάθε πόλη και ακόμη και κάθε γειτονιά έχει διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό που την αφορά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη νέας προσέγγισης στον πολεοδομικό σχεδιασμό για πόλεις με υψηλή πυκνότητα, όπως ο Πειραιάς, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι και καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε επίσης ότι ο δήμος δεν έχει παρέμβαση στη λειτουργία του λιμανιού, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υφίσταται η πόλη.
Ζήτησε δεσμευτικούς κανόνες, όπως η εφαρμογή του cold ironing και συστηματική παρακολούθηση των ρύπων.
Επισήμανε την απουσία εθνικού σχεδίου και θεσμικής στήριξης προς τους δήμους, σημειώνοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό νομοσχέδιο υπέρ της αυτοδιοίκησης.
Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πλημμυρών, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να βασίζεται σε υποδομές προηγούμενων δεκαετιών και ότι απαιτείται αναβάθμιση των δικτύων αποχέτευσης.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι μόνο μέσω μιας ενιαίας στρατηγικής σε εθνικό, περιφερειακό και διαδημοτικό επίπεδο μπορούν οι πόλεις να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.