ΓΔ: 1391.76 -0.42% Τζίρος: 28.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:00 DATA
Revma
Φώτο: Shutterstock

Ρεύμα: Αδειάζει ξαφνικά λόγω πολέμου το «πορτοφόλι» για επιδοτήσεις

Καταρρέουν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων από τα οποία χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Πτώση 30% μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Κίνδυνος να μεταφερθεί το κόστος στον προϋπολογισμό.

Συνεχίζουν ανoδικά οι τιμές χονδρικής του ρεύματος, ξεπερνώντας τα 360 ευρώ/μεγαβατώρα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους επιδότησης των καταναλωτών, ενώ η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για «τρύπες» στον προϋπολογισμό εάν οδηγηθεί σε έλλειμμα ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Ένα νέο πρόβλημα που απασχολεί, όμως, την κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι η κατάρρευση των τιμών στα ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων, καθώς ο ΕΛΑΠΕ χρηματοδοτείται από αυτές τις πωλήσεις δικαιωμάτων που κάνει η κυβέρνηση και αν παραμείνουν χαμηλά οι τιμές θα αρχίσει να «αδειάζει» ο λογαριασμός από τον οποίο πληρώνονται οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό οι τιμές των δικαιωμάτων Cο2 για τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου από τις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η έναρξη πολεμικής επιχείρησης από τη Ρωσία, μέχρι χθες είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 30%, υποχωρώντας από τα 95 στα 67 ευρώ. Πρόκειται για μια άμεση επίπτωση του πολέμου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε οι μονάδες παραγωγής ρεύματος και οι βιομηχανίες θα περιορίσουν σοβαρά την παραγωγή τους, άρα και τους ρύπους που εκπέμπουν, με συνέπεια να μειωθεί η ζήτηση για δικαιώματα.

Αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει πολύ έντονα την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, εάν δεν αλλάξει η τάση στις τιμές των δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 και στις αρχές του τρέχοντος έτους οι τιμές των δικαιωμάτων βρίσκονταν σε συνεχή πορεία ανόδου, ξεπερνώντας τα 96 ευρώ στις 7 Φεβρουαρίου, κάτι που διευκόλυνε την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ και στην διανομή επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Η βουτιά των δικαιωμάτων Co2 από τα 96 στα 67 ευρώ

co2_europeMarch22

 

Άλμα 28,6% για το ρεύμα

Στην άλλη πλευρά του λογαριασμού, δηλαδή στις δαπάνες για επιδοτήσεις, ασκείται ισχυρή αυξητική πίεση λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής. Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας συνέχισε την ανοδική της πορεία των τελευταίων ημερών και για σήμερα είναι στα 362,22 ευρώ τη μεγαβατώρα, με άνοδο 28,6%. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μέσα στους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Απριλίου φυσικού αερίου έκλεισε χτες στα 147 ευρώ, αφού πρώτα είχε εκτιναχθεί σε νέο ρεκόρ στα 198 ευρώ, σε μία συνεδρίαση με ακραίες διακυμάνσεις. Ενδεικτικό των πιέσεων στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ότι σημαντική εκτόνωση στις τιμές στα futures καταγράφονται για την επόμενη χρονιά και μάλιστα για το δεύτερο τρίμηνο.

Στο περιβάλλον αυτό των ισχυρών πιέσεων στα τιμολόγια της ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ακόμα και για όλο το 2022, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν υπολόγιζε το κόστος για τις συνολικές επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια στο 1 δισ. ευρώ στη χώρα έως τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο να μην οδηγηθεί σε έλλειμμα ο ΕΛΑΠΕ, ως αποτέλεσμα των επιδοτήσεων αυτών, κάτι που θα δημιουργούσε στη συνέχεια κενά και στον προϋπολογισμό της χώρας.

Στο τελευταίο δελτίο εσόδων – εξόδων του ΕΛΑΠΕ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου υπήρχε η εκτίμηση ότι έως το τέλος του χρόνου ο ΕΛΑΠΕ θα είχε πλεόνασμα 171,7 εκατ. ευρώ, ή 101,17 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας.  Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο ΥΠΕΝ για την πορεία του Λογαριασμού, ενώ με υπουργική απόφαση θα αποδεσμευθούν άμεσα 800 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ για την προκαταβολή των επιδοτήσεων του πρώτου τριμήνου του 2022.

Έκθεση της Axia Ventures σημειώνει, όμως, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδηγεί σε νέα εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα εκτοξεύσει και τον ελληνικό λογαριασμό για την κρίση. Η έκθεση υπολογίζει ότι με τις τιμές που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή για μια μέση τιμή 300 ευρώ/μεγαβατώρα το 2022, το ετήσιο κόστος για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα επιδότησης φθάνει στα 3 - 4,5 δισ. ευρώ.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η διαθέσιμη χρηματοδότηση ανέρχεται έως τα 3,5 δισ. ευρώ και τονίζεται ότι με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τον αντίκτυπο που έχουν στις τιμές της ενέργειας, η τρέχουσα χρηματοδοτική ικανότητα της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μετριάσει πλήρως την επίδραση και θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό που μπορεί και να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, νέα προκαταβολή 800 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις του πρώτου τριμήνου του έτους μέσω του ΕΛΑΠΕ φέρνει Υπουργική Απόφαση. Οι επόμενες επιδοτήσεις για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται λόγω εκλογών τα μέτρα για την αγορά του ρεύματος

Ενόψει της αβεβαιότητας για τον χρόνο σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, κρίθηκε σκόπιμο να διατηρηθεί ως τον Σεπτέμβριο το έκτακτο πλαίσιο που περιλαμβάνει ανάκτηση εσόδων και επιδοτήσεις.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.