ΓΔ: 1398.6 0.07% Τζίρος: 67.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Euractiv: Βουλγαρία - Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για κοινό «πυρηνικό πρότζεκτ»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και ΥΠΟΙΚ, κ. Α. Βασίλεφ, υποστήριξε ότι ξεκίνησαν συνομιλίες για κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού από τον οποίο θα προμηθεύεται ενέργεια η Ελλάδα.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Euractiv.

Δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε. Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά. Δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά.

«Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε επίσης ο υπουργός.

Η Βουλγαρία προβλέπει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ξεκινήσουν τη ζωή τους στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών και μηχανισμός χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου και έναρξη επιχείρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν αλλαγές στην αγορά ενέργειας

Στο πλαίσιο της επιστολής, οι τρεις Υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Grid Telecom - ESO EAD: Τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας

Επιδίωξη είναι η κατασκευή ενός εναλλακτικού περιφερειακού δικτύου τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, με γεωγραφικά συντομότερη όδευση και εξαιρετικά χαμηλή απόκριση σε σχέση με υφιστάμενα παραδοσιακά δίκτυα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημα εγκαίνια της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση με οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα και καταδεικνύει τη σημασία της νέας αυτής υποδομής, μια από τις πλέον επωφελείς που μοιράζονται οι δυο χώρες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ηλεκτρικός χώρος 2 GW για αγορά ΥΑΠ στην Ελλάδα

Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός κεντρικού στόχου της ενεργειακής πολιτικής, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά, σημείωσε ο κ. Μανουσάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων με τον Βούλγαρο υπ. οικονομικών

Ο Άσεν Βασίλεφ δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών και είναι βέβαιος ότι θα υλοποιηθεί ο οδικός διάδρομος σύνδεσης Βορρά-Νότου από την Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία.