Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. αποφασίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή της Γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε. έρχεται ως συνέχεια της επιστολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με σκοπό να υπάρξει από κοινού λήψη μέτρων για τις τιμές της ενέργειας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η επιστολή εστάλη στη Γαλλίδα Υπουργό, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από τη 1η Ιανουαρίου 2022 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εστάλη επιστολή στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili που κοινοποιήθηκε και στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil - Daniel Popescu.
Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών - μελών.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής χθες κάλεσαν την Κομισιόν να προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης καλείται για το κόστος ενέργειας όπως αναφέρει στο σημείο 10 το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά για την λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο και συμπεριελήφθη κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων χωρών
Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας των κινήσεων της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει, σε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογο του Βιρτζίλ Ποπέσκου ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Η ελληνική πρόταση θέλει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αξιοποιώντας τα 1,2 δισ. επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας ενώ πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες LNG.
Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι' αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.