«Μαστίγιο» για τους φορολογούμενους που αφήνουν απλήρωτους και αρρύθμιστους φόρους και «καρότο» για όσους δικαιούνται επιστροφές φόρων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ υπό τη σύσταση των θεσμών να προχωρήσει σταδιακά από το καλοκαίρι και να ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για την διαχείριση των οφειλών.
Στην έκθεση για τη 13η αξιολόγηση της οικονομίας γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του εισπρακτικού συστήματος πληροφορικής από την ΑΑΔΕ και επισημαίνεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα επανδρωθεί με 1.110 ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές.
Με το νέο λογισμικό που η ΑΑΔΕ βάφτισε “EISPRAXIS” θα γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ της εφορίας και των φορολογούμενων τόσο όσον αφορά στις πληρωμές φόρων όσο και στις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Η φορολογική διοίκηση θα εξαπολύσει άγριο «κυνηγητό» με αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις συνεχείς οχλήσεις να κλείσουν την εκκρεμότητα είτε με εφάπαξ εξόφληση των οφειλών είτε με ένταξη τους σε ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής.
Το «EISPRAXIS» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).
Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση πλειστηριασμοί.
Ειδικότερα, με το νέο πληροφοριακό σύστημα
- θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.)
- θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
- θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
- θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Παράλληλα, θα επισπευθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των οφειλών από τη φορολογική διοίκηση, που αποτελεί μια μεγάλη πληγή, καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.
Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.