Πρώτα καταγραφή της επίπτωση που θα έχουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και κατόπιν σχεδιασμός τυχόν πρόσθετων προγραμμάτων στήριξης είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε δηλώσεις του στον Real FM ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει και θα αντιδράσει άμεσα προκειμένου να στηρίξει τους εργαζόμενους σε περίπτωση που «επιστρέψει» το μέτρο της αναστολής, ούτως ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Να το δούμε αυτό μέσα στο 2022» σημείωσε αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα και προσέθεσε πως πλέον «δεν αποκλείω τίποτα γιατί η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις» αλλά εξήγησε και πως υπάρχουν πεπερασμένα όρια και λόγω της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Επίσης προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης είτε από μέσα από τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είτε από νέες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον βέλτιστο τρόπο το 2022 με αυτά ή και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε» είπε.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετάλλαξης Όμικρον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως τα περιοριστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και η οικονομία λειτουργεί ικανοποιητικά. Τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από σήμερα ή αύριο, εξήγησε πως θα πρέπει να αποτιμηθούν μετά από ένα χρονικό διάστημα. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε χωρίς να ξέρουμε την έκταση και την ένταση του προβλήματος», είπε και εξήγησε πως είναι διαφορετικό ένα πρόβλημα που θα κρατήσει δύο εβδομάδες και διαφορετικό ένα το οποίο θα κρατήσει για δύο μήνες.
Πρόσθεσε όμως πως η σημασία των γρήγορων αντανακλαστικών στα μέτρα είναι αυτή για την αναστολή εργασίας. «Θα είμαστε έτοιμοι ως οικονομικό επιτελείο εάν απαιτηθεί ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν να μπορέσουμε να διευκολύνουμε για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης», είπε. Τα άλλα θέματα θα «τα αξιολογήσουμε το 2022». Επίσης αναφέρθηκε στη διπλή άνοδο του κατώτατου αλλά και στα μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται για το 2022.
Για τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται μέχρι το τέλος της χρονιάς ότι θα είναι περίπου στα 31 - 32 δισ. ευρώ. Αλλά επισήμανε πως το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, «θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να λάβει ένα πακέτο τριών μέτρων στα οποία θα περιλαμβάνονται:
- Χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 535 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι συμβάσεις τους θα τεθούν σε αναστολή,
- Ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις με επίκεντρο την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις πάγιες δαπάνες και τα κορονοχρέη καθώς και
- Ενεργοποίηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης και επιδότηση του κόστους εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα βασικά εργαλεία είναι η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Μάρτιο του 2022 που δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.