Λύσεις για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος με τη νέα χρονιά ψάχνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η Κομισιόν έχει επιβάλει την κατάργηση των επιδοτήσεων σε όλους που εφαρμόστηκαν από το φθινόπωρο.
Όπως είναι γνωστό, για το 2022 μπαίνει τέλος στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες, καθώς αντίκειται στις οδηγίες που έδωσε η Κομισιόν μέσω της εργαλειοθήκης μέτρων που έχει δημοσιεύσει, όπου καθίσταται σαφές στις κυβερνήσεις πως αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό η παροχή οριζόντιων ενισχύσεων και επιτρέπεται μόνο η στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή αυτών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναζητείται η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα ενταχθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης έχει μπει στο 70 - 80% του πληθυσμού, ώστε σίγουρα να καλυφθούν εκτός από τους ευάλωτους και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.
Βέβαια, ο σχεδιασμός αυτός θα είναι αρκετά δύσκολο να περάσει από τα «φίλτρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μια τόσο ευρεία βάση επιδότησης (70 - 80%) τείνει ουσιαστικά στο μοντέλο της οριζόντιας επιδότησης που έχει απαγορευθεί ως μέτρο κρατικής ενίσχυσης των παρόχων.
Αρχικά, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τοποθέτηση του ορίου των επιδοτήσεων σε αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ωστόσο η τροπολογία του ΥΠΕΝ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι επιδότησης το 2022. Αυτό θα καθοριστεί αργότερα με Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος των τιμολογίων προμήθειας, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η Περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία τυχόν ανάκτησης ενίσχυσης αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω Φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης».
Τι ισχύει έως σήμερα
Έως σήμερα, το συνολικό ποσό για την απορρόφηση των αυξήσεων της ενέργεια έχει φτάσει στο 1 δισ ευρώ: τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινωθήκαν τα νέα μέτρα για τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, για τον Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.
Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα (αύξηση 27%). Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.
Πέφτουν οι τιμές, στην Ελλάδα η ακριβότερη στην Ε.Ε.
Στο μεταξύ, με σημαντικά χαμηλότερες τιμές κινήθηκαν την πρώτη μέρα της εβδομάδας οι χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη και οι αναμενόμενες εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν πιέσει την τιμή του φυσικού αερίου κάτω και από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα.
Η χονδρική τιμή στην Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τη χώρα μας έφτασε στο 182,47 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 6% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα αλλά και πάλι κάτω από τα 200 ευρώ/MW. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της τιμής η σημαντική διείσδυση ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών στο μείγμα που συνολικά έφτασαν στο 41,4% ξεπερνώντας ακόμα και το φυσικό αέριο που έπεσε στο 33,7%.
Παρά την πτώση, η τιμή στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στις χώρες της Ε.Ε. και δεύτερη ακριβότερη στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο μετά της Ελβετίας. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει προς τα 100 ευρώ, ενώ στις βαλκανικές χώρες ξεπερνούν τα 170 ευρώ.