ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ εντός του 2020 μελετά ο ΟΔΔΗΧ

Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, οι δανειακές ανάγκες πέφτουν κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Κλειδί η συμφωνία με τους θεσμούς.

Στους στόχους του ΟΔΔΗΧ για το επόμενο έτος είναι η δεύτερη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, εάν το σχετικό επιτοκιακό κόστος είναι ελκυστικό και υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ, στη δανειακή στρατηγική του 2020 περιλαμβάνεται και ο σημαντικός περιορισμός των εντόκων γραμματίων.

Η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου και αποτελούν το μεγάλο «όπλο» της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, παραμένει προτεραιότητα για τον ΟΔΔΗΧ έως την ένταξη της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα.

Με βάση αυτή την «αρχή» θα κινηθεί ο Οργανισμός και το επόμενο έτος, προχωρώντας συγκρατημένα και στοχευμένα σε κινήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκδόσεις χρέους το 2020 μπορεί να κυμανθούν στα 7-9 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, έστω και αν, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη να αντλήσει ούτε ένα ευρώ το επόμενο έτος.

Αυτή η «άνεση» οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες το 2020 διαμορφώνονται στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά και την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, πέφτουν κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Αυτό, ωστόσο, το ποσό καλύπτεται κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο θα κινηθεί στα 7-7,5 δισ. ευρώ, με τα 6 δισ. ευρώ να αρκούν για τις δαπάνες τόκων, ενώ υπάρχει και το «μαξιλάρι» του 1,3 δισ. ευρώ από τα SMPs/ANFAs που θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να διασφαλίσει τη συνεχή εκδοτική παρουσία του στις αγορές, ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα των ομολόγων. «Κλειδί» σε αυτή τη στρατηγική είναι η συνέχιση της μείωσης των εντόκων γραμματίων, με στόχο από τα 12,720 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στα τέλη του 2019, να βρεθούν στα 8,22 δισ. ευρώ το 2020. Ετσι, ουσιαστικά δημιουργείται χώρος περίπου 4,5 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις ομολόγων.

Χώρος για εκδόσεις θα μπορούσε να διαμορφωθεί και από την άντληση ρευστότητας από τις αγορές, με στόχο τη νέα αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που λήγουν το 2021 και φτάνουν τα 2,029 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ πρόωρα (υπόλοιπο 5,5 δισ. ευρώ το 2021-2024) δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς οι θεσμοί θέλουν την παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα έως το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Τέλος, όσον αφορά τη διάρκεια που θα έχουν οι εκδόσεις του 2020, αν και θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς, πιθανό είναι το «άνοιγμα» πρόσφατων εκδόσεων, η έκδοση 3ετούς τίτλου, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για επίτευξη ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, η έκδοση 5ετούς, το οποίο σήμερα είναι πιο φθηνό από το αντίστοιχο ιταλικό, ενώ μια έκδοση 10ετούς, που αποτελεί και τίτλο-ορόσημο, θα εξετασθεί σοβαρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφάπαξ και σε μετρητά το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη φορολοταρία, καθώς δεν απέδωσε, ενώ για τα αναδρομικά υπογράμμισε ότι θα δοθούν λαμβάνοντας υπόψιν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και το δημοσιονομικό περιθώριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επένδυση στην Κασσιόπη θα αξιοποιήσει μια περιοχή που παραμένει αναξιοποίητη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η επένδυση στο νησί της Κέρκυρας θα λάβει την άδεια εντός του έτους. Στόχος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να ανεβάσει το δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων, τόνισε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος, διεθνές παράδειγμα επιτυχίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για να συμμτάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.