ΓΔ: 1392.81 -0.34% Τζίρος: 42.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:00 DATA
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης λόγω της αύξησης τιμών

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις.

Τη λήψη ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «σχεδιάζουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για συνολική και συνοπτική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο υπουργός ανέφερε (μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) ότι το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ειδικά για τον πληθωρισμό στη χώρα, είπε πως «επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να είναι μπροστά το "5" (σ.σ. στο ποσοστό)». Ωστόσο, επανέλαβε ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β' τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β' τρίμηνο.

Για την έως τώρα στήριξη από το κράτος, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα και έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, όπου η αύξηση είναι 195,43 ευρώ και οι συνολικές μειώσεις από το κράτος και την επιχείρηση της τάξης των 117,41 ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν καλύπτεται όλο το πρόβλημα και προσπαθούμε με επισπεύδοντα το υπουργείο Ενέργειας για επόμενες κινήσεις και τον Δεκέμβριο και το 2022».

Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς σχετικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση από το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα. Σημείωσε ότι «ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο στο μέλλον και με βάση τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2023, θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο κυρίως για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών και τη στήριξη κρίσιμων τομέων, όπως η Υγεία».

Όσον αφορά στην αύξηση του κόστους δανεισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός δήλωσε πως «απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και διορατικότητα. Ουσιαστικά η Ελλάδα θα βρίσκεται με κάθε τρόπο σε ευνοϊκό καθεστώς από την ΕΚΤ και στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο από το 2023». Τέλος, είπε ότι έως τα Χριστούγεννα θα γίνει η εκταμίευση του επιδόματος στους υγειονομικούς και στους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο στη Βουλή ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει μια δυναμική. Αυτό δε σημαίνει ανάλογα με το πως εξελίσσονται οι κρίσεις, γιατί υπάρχουν κρίσεις και μάλιστα δίδυμες κρίσεις- και στο υγειονομικό πεδίο με μεταλλάξεις και στο πεδίο της ενέργειας- δεν υπάρχουν οι ανάγκες για παρεμβάσεις και αυτές τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε. 

Όπως ανέφερε, αν και ο προϋπολογισμός κλείνει με βάση τον σχεδιασμό, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξεως του 7%. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έπρεπε να βοηθήσουμε την κοινωνία και σωστά πράξαμε, αλλά οι δαπάνες της χώρας είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί έπρεπε να στηρίξουμε ως πολιτεία νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την υγειονομική κρίση με 43,4 δισ. ευρώ την τριετία, έπρεπε να τους στηρίξουμε για τις πυρκαγιές με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάλι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με πάνω από 1,1 δισ. ευρώ». 

Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για την κάλυψη του ελλείμματος, δήλωσε κατηγορηματικά όχι τονίζοντας ότι όσο επανέρχεται σταδιακά η οικονομία, αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και παράλληλα καταγράφεται ισχυρή ανάκαμψη, θα μπορέσουν να αυξηθούν τα έσοδα και να γίνει η προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά με διατήρηση των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις μειώσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, όπως οι μόνιμες παρεμβάσεις, για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% κι έχουμε βάλει μείωση συν 60 εκατ. ευρώ το 2022. Σε ποια νοικοκυριά θα πάει αυτό θα το δούμε τον Ιανουάριο. Έχουμε μια περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29% που το παραλάβαμε, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου και ισχύει η μείωση της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό της ΕΕ έχει η Ελλάδα

Ο υπουργός ΟΙκονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να διοχετεύσει τους τρίτους υψηλότερους πόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα πέτυχε βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Yψηλό το δημοσιονομικό κόστος για μείωση ΦΠΑ σε κάποια αγαθά

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις αυξήσεις των τιμών

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως παροδικό το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων των τιμών, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 122 επαγγελματίες από 380.000 έχουν αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο

Δεν είναι ευχάριστο μέτρο για κάποιους η τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά αν ήταν τόσο άδικη και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες αμφισβήτησης, θα τις εκμεταλλεύονταν περισσότερο, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.