Την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο διεθνές και εξωγενές που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την μεγάλη απόκλιση προσφοράς και ζήτησης και αν και είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις ωστόσο είναι παροδικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι θα αρχίσει να μειώνεται από τις αρχές του έτους ενώ για στον τομέα της ενέργειας ίσως παραμείνει και στο δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα οφείλει κάθε πολιτεία παροδικά και συντεταγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κατάλληλα μέτρα παροδικού χαρακτήρα. Εμείς δεν μένουμε μόνο σε αυτό έχουμε μέτρα και μόνιμου χαρακτήρα για να ενισχύσουμε το εισόδημα του πολίτη και έχουμε και μέτρα ελέγχου της αγοράς αλλά και έχουμε και παροδικά μέτρα που ανακοινώσαμε πρόσφατα για το ενεργειακό πεδίο».
Σχετικά με τη δυνατότητα της πολιτείας να χρηματοδοτεί τις έκτακτες αυτές δαπάνες ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ως προς το ταμειακό κομμάτι έγκαιρα, μεθοδικά και διορατικά χτίσαμε ένα ασφαλές ταμείο ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ σήμερα άρα έχουμε τη δυνατότητα παρά το γεγονός ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού και της χώρας μας τις τελευταίες μέρες να έχουμε ασφαλή ταμειακά αποθέματα. Ό,τι δαπανήσαμε, δηλαδή 40 δισ. την τελευταία 2ετία, τα αντλήσαμε από τις αγορές. Βοηθήσαμε την κοινωνία και χτίσαμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Δημοσιονομικά έπρεπε να είμαστε σε εκείνο το σημείο ως προς το πρωτογενές έλλειμμα έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα διότι είχαμε 500 εκατ. το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές και επιπλέον 500 εκατ. για την ενεργειακή κρίση. Αυτά αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας επομένως περιορίζονται οι δυνατότητες για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση εκτός από αυτά που είπαμε στη ΔΕΘ και θα αποτυπωθούν και στο προϋπολογισμό».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «ο καλύτερος ρυθμός δημοσιονομικής μεγέθυνσης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχεις και δημοσιονομικό περιθώριο ειδικά όταν η χώρα με βάση τον προϋπολογισμό θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 7,3%. Ήδη έχουμε δαπανήσει πολλά για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως ως προς τον δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να αξιολογηθεί αφού θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση της πιθανής καλύτερης εικόνας και ανάκαμψης το 2021 στο 2022».
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης από το 2022 και μετά, υπογραμμίζοντας ότι «με βάση το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα υπάρχει βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και επομένως υπάρχουν τα συστατικά για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και τα επόμενα έτη. Περιμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό σχετίζεται με το τι πολιτικές ακολουθεί η χώρα προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική αναπροσαρμογή όχι με μέτρα λιτότητας αλλά μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. «Μέσα από τον προϋπολογισμό διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία σημαντική δημοσιονομική αναπροσαρμογή το 2022 που οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη ενώ συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινά η συζήτηση που δεν θα είναι εύκολη θα υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή και δημοσιονομική σταθερότητα αλλά θα πρέπει να υπάρχει και δημοσιονομική ευελιξία όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση αλλά και με διακριτή μεταχείριση στο επίπεδο των επενδύσεων», σημείωσε.
Επίσης υπογράμμισε ότι σημαντική ανταπόκριση είχε η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα . Όπως τόνισε τους πρώτους περίπου 12 μήνες εφαρμογής του μέτρου η Ελλάδα προσέλκυσε 80 επενδύσεις, 200 συνταξιούχους και 1000 εργαζόμενους, από 17 που επέλεξαν για φορολογική τους κατοικία τη χώρα μας. Τα κίνητρα σχετίζονται με φορολογικές διευκολύνσεις ενώ παράλληλα έχουν και ταμειακό αποτύπωμα για την χώρα.