Με πολύ λίγες νέες αποκρατικοποιήσεις και πολλές παρατάσεις από τον προϋπολογισμό του 2019 καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος εκτιμά έσοδα ύψους 2,44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,11 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα από αξιοποιήσεις ακινήτων.
Το κλείσιμο της αξιοποίησης του Ελληνικού έχει μεταφερθεί οριστικά στο 2020, ενώ προβλεπόταν να εγγραφεί στα έσοδα του 2019. Η καταβολή της α' δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στο α' τρίμηνο του 2020. Έτσι από τα περίπου 370 εκατ. ευρώ των εσόδων από αξιοποιήσεις ακινήτων, τα 300 αφορούν στα έσοδα από το Ελληνικό.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και προγραμματίζεται να φέρουν έσοδα μέσα στην επόμενη χρήση είναι:
- η πώληση το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
- η πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον προηγούμενο σχεδιασμό όπως και η μακροχρόνια (35 έτη) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
- η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
- η παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,
- οι πωλήσεις των ακόλουθων ακινήτων: ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου, το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα, μικρότερα ακίνητα, που θα διατεθούν μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Σημειώνεται ότι, ο κύριος στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτός αναφέρεται στον προϋπολογισμό είναι η προσέλκυση σημαντικών διεθνών ροών κεφαλαίου, που α) συνεισφέρουν στον οικονομικό εξορθολογισμό και την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και β) τροφοδοτούν τη βιώσιμη και διαρκή οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.
Το άνοιγμα τομέων της αγοράς που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος συμβάλλει μεταξύ άλλων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας βασικών τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνολικότερη προώθηση του προγράμματος δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εδραίωσης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.
Το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο
Από τις αξιοποιήσεις ακινήτων του 2020, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η νέα προσπάθεια να αξιοποιηθεί ένα «φιλέτο» των ολυμπιακών ακινήτων, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, για την αξιοποίηση του οποίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του.
Είναι ένα από τα ολυμπιακά ακίνητα που έχουν περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), για το οποίο είχε επιχειρηθεί προ πενταετίας να προχωρήσει διαγωνισμός για 40ετή παραχώρηση, που ακυρώθηκε λόγω των εκκρεμοτήτων με την αρχαιολογία και τις χρήσεις γης.
Έκτοτε, δεν έχει γίνει άλλη προσπάθεια αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ιππικό Κέντρο, πάντως, χρησιμοποιείται συστηματικά από την ελληνική ομοσπονδία ιππασίας. Το καλοκαίρι έγινε εκεί και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιππασίας, ενώ
στο κέντρο γίνονται και άλλοι αγώνες ιππικοί, αλλά και εκδηλώσεις για τις οποίες η ΕΤΑΔ εισπράττει μισθώματα.
Με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) που πήρε προ ημερών τη σφραγίδα του ΚΑΣ, μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου. Η απόφαση του ΚΑΣ, με την οποία εγκρίνεται το ΕΣΧΑΔΑ για το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου περιλαμβάνει προβλέψεις αντίστοιχες με το Ελληνικό, όπως για παράδειγμα η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή που θα επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό.
Προβλέπεται, επίσης, πως πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων και ζώνη ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, να εξασφαλίζεται η ακώλυτη πρόσβαση στις αρχαιότητες. Επιπλέον, όλες οι εκσκαφικές και λοιπές χωματουργικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου, να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.
Το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση α) ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ 1.029.279,62 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), β) έκταση προς εκμετάλλευση 589.452,86 τ.μ., ενώ η δομημένη επιφάνεια είναι 26.100 τ.μ. Με βάση το ΕΣΧΑΔΑ, το ακίνητο θα αναπτυχθεί με επίκεντρο το ιππικό κέντρο και προβλέπονται τρεις επιμέρους ζώνες. Η πρώτη ζώνη θα έχει χρήση θεματικού πάρκου αναψυχής και συνολικής έκταση 426 στρέμματα, η δεύτερη θα είναι Ζώνη Δασικής Προστασίας (θα παραμείνει αδόμητη) με επιφάνεια περί τα 120 στρέμματα και στην Τρίτη ζώνη θα υπάρχουν εγκαταστάσεις πρόσβασης- στάθμευσης συνολικής (42 στρέμματα). Προβλέπονται, επίσης, κάποια εμπορικά καταστήματα, υποστηρικτικά του αθλητικού κέντρου, κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ιππικού κέντρου.