ΓΔ: 1391.42 0.49% Τζίρος: 43.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:33 DATA
Φώτο: Shutterstock

Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων το 2023 με τετραπλάσια έσοδα από το 2022

Μόλις 516 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2022, ενώ τον επόμενο χρόνο οι εισπράξεις θα είναι τετραπλάσιες, πλησιάζοντας τα 2 δισ. Στα 11 χρόνια ζωής του ταμείου έχουν υλοποιηθεί 55 έργα, έχουν εισπραχθεί 8,2 δισ. και αναμένονται άλλα 3,3 δισ.

Έσοδα 1,993 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ το 2023 από τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2023. Από το ποσό αυτό, τα 1,589,6 δισ. ευρώ είναι προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2023 (π.χ. Εγνατία Οδό), τα 98 εκατ. ευρώ αφορούν σε έσοδα δόσεων από συναλλαγές που έχουν ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη (π.χ. ΟΠΑΠ) και τα 306,1 εκατ. ευρώ είναι εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022 (π.χ Γούρνες Ηρακλείου).

Τη χρονιά που φεύγει τα έσοδα που εισέπραξε το ταμείο περιορίστηκαν στα 516 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν  από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπάρχει και η εκτίμηση για έσοδα 595 εκατ. ευρώ, αν έως το τέλος του έτους οριστικοποιηθεί το οικονομικό κλείσιμο κάποιας συναλλαγής.

Κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2022 υλοποιήθηκαν 55 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν έσοδα (σε ταμειακή βάση) από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ.  Η διαφορά των 3,3 δισ. ευρώ έγκειται αφενός, σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα, στα οποία το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου σε έργα, για τα οποία υπάρχει δεσμευτική προσφορά και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται σε επόμενο χρόνο.

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμβολή της νέας μονάδας PRF

Εντός του 2022 ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, EGIS), ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 1,496 δισ. ευρώ για την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού, ενώ ανακηρύχθηκε και ο προτιμητέος επενδυτής στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, (Reds) έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση κυριότητας της έκτασης αναμένεται εντός του έτους. Επίσης, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έναντι συνολικού τιμήματος 84,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός e-Auction IX όπου αναδείχθηκαν πλειοδότες για πέντε ακίνητα και ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη εντός του 2022 -που θα επεκταθούν  και το 2023- βρίσκονται οι εξής διαγωνισμοί: Αττική οδός, Λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων, Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου, Ακίνητο στο Αντίρριο, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας,  Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Οργανισμός Λιμένος Βόλου,  Μαρίνα Αργοστολίου, Μαρίνα Mega yacht, Μαρίνα Πύλου, Υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, το 30% των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ και η ΔΕΠΑ εμπορίας.

Περαιτέρω, με το ν. 4804/2021 ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ  επεκτάθηκε για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ΝΠΔΔ με την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας». Για την υλοποίηση του στόχου αυτού δημιουργήθηκε στο Ταμείο μία νέα διακριτή μονάδα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PRF).

Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει να προωθήσει η μονάδα είναι η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, η κατασκευή ποδηλατόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η αξιοποίηση του στρατόπεδου Γκόνου κ.α. Επίσης, εντός του 2023 αναμένεται να συμβασιοποιηθούν έργα όπως ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και η μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού.

 

Ο νέος επενδυτικός ρόλος του Υπερταμείου και οι στόχοι έως το 2024

Σε ότι αφορά στο Υπερταμείο, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, το 2022 ήταν  η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τριετούς στρατηγικού σχεδίου του φορέα. Ειδικότερα, προβλέπονται επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση - πρώτη φορά – του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου. Παράλληλα, επιδιώκεται βελτίωση της απόδοσης των μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024, αύξησης της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024 και σταθεροποίηση της κερδοφορίας του ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%.

Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ. Το Στρατηγικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Ειδικότερα η στοχοθεσία αφορά:  στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15%, στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 15% και στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 40% από τις τιμές βάσης του 2021

Παράλληλα,εντός του 2022 εξελίσσονται από το Υπερταμείο σημαντικές δράσεις και προγράμματα, όπως:  

  1. η επιτάχυνση στον τομέα της καταγραφής, αποτίμησης και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, μέσα από διαγωνισμό για την πιλοτική χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και αποτίμηση των πρώτων πεντακοσίων ακινήτων της ΕΤΑΔ και πέραν αυτών πεντακοσίων που έπονται,
  2. η εκκίνηση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (3/11 η εκδήλωση ενδιαφέροντος)  και η επικαιροποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση των είκοσι δύο περιφερειακών αεροδρομίων,
  3. η επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου και η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 16 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις: Οι τίτλοι τέλους για το ΤΑΙΠΕΔ

Κλείνει ο κύκλος του ΤΑΙΠΕΔ, θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο στις αρχές του 2025. Ρεκόρ εσόδων 4,18 δισ. το 2024 χάρη στην Αττική Οδό, ενώ θα εισπραχθούν 1,88 δισ. το 2025. Ποιες μετοχές κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη «μάχη» για την Αττική Οδό και πώς θα αυξηθούν τα διόδια

Αύριο κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές από ισχυρά σχήματα ξένων και ελληνικών ομίλων, αναμένεται ρεκόρ τιμήματος σε ιδιωτικοποίηση με περισσότερα από 2 δισ. Τι προβλέπει η σύμβαση για τα διόδια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε fast track οι ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για αναβάθμιση του ΧΑ

Ρυθμίσεις από τον Κ. Χατζηδάκη για διευκόλυνση των νέων εκδόσεων και ενίσχυση των συναλλαγών. Φοροελαφρύνσεις για τους αποταμιευτές σε έντοκα και ομόλογα.. «Γκάζι» στην πώληση ελληνικών assets με στόχο υψηλά τιμήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πωλείται το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προχωρά το σχέδιο επέκτασης

Η κυβέρνηση επιλέγει τον πιο ασφαλή τρόπο για να ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο. Business as usual από τις ΗΠΑ που δεν διαφωνούν με την απόφαση αλλά ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο αναβάθμισης.
Dimitriadis, Ypertameio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Στοίχημα η αύξηση της αξίας των κρατικών ακινήτων κατά 15%

Το σχέδιο αξιοποίησης έως το 2024 και το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους. Πώς θα «βγουν στον αφρό» οι κρυμμένες αξίες των ακινήτων του Δημοσίου, κλειδί οι γρήγορες αποφάσεις. Καταπατημένα 27.000 από τα 77.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ.