ΓΔ: 2112.38 0.00% Τζίρος: 8.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:37
Χαρτονόμισμα και κέρματα ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Βαριές υποχρεώσεις πληρωμής φόρων ύψους 8,2 δισ. μέσα σε ένα δίμηνο

«Φορτωμένο» το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

«Φορολογικό κοστούμι» ύψους 8,279 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου έχει ράψει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναμένοντας ότι οι εισπράξεις από φόρους και τέλη θα ανέλθουν στο τέλος του έτους στα 46,860 δισ. ευρώ από 38,581 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Τα περισσότερα από τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από το ΦΠΑ λόγω και των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες και ακολουθούν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Με βάση τα παραπάνω ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την εκπνοή του έτους διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2,720 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο θα φθάσουν στα 17,036 111 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Είναι εμφανές ότι η προσδοκία για αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ στηρίζεται και στο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.  
  • 1,121 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα  ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κλπ. Οι εισπράξεις του δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο
  • 542 εκατ. ευρώ για πληρωμή δύο μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 2,514 δισ. ευρώ από 1,972 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο
  • 1,203 δισ. ευρώ για καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος καθώς οι εισπράξεις θα φθάσουν στα 9,653 δισ. ευρώ από 8,450 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν συνολικά 3,167 δισ. ευρώ από 2,514 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 653 εκ. ευρώ)
  • 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου

Το φορτίο είναι βαρύτερο για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το ποσό της μηνιαίας δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα διακανονισμού.

Από την πλευρά του το Δημόσιο έχει εκκρεμείς πληρωμές ύψους 15,254 δισ. ευρώ καθώς οι συνολικές δαπάνες που πρέπει να καταβάλλει έως το τέλος του έτους ανέρχονται σε 70,907 δισ. ευρώ έναντι 55,653 δισ. ευρώ που έχει πληρώσει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ειδικότερα τα επιμέρους κονδύλια ανέρχονται σε 2,348 δισ. ευρώ για αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων (13,472 δισ. ευρώ από 11,124 δισ. ευρώ), σε 8,431 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (37,605 δισ. ευρώ από 29,174 δισ. ευρώ) σε 256 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους (4,801 δισ. ευρώ από 4,545 δισ. ευρώ) ενώ για επιστροφές εσόδων θα πρέπει να καταβληθούν 848 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4,660 δισ. ευρώ έναντι 3,812 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στεγαστικά δάνεια τραπεζών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως Απρίλιο 2026 η πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

Η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών μετατίθεται για την 1η Απριλίου 2026, δίνοντας περισσότερο χρόνο προσαρμογής σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι αγορές με κάρτες προδίδουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματα

Η εφορία «σκανάρει» πληρωμές με κάρτες και κινήσεις λογαριασμών αναζητώντας αδήλωτα εισοδήματα. Όταν οι δαπάνες δεν ταιριάζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, ξεκινά έλεγχος και ακολουθούν οι... φόροι.
Βουλή των Ελλήνων εσωτερικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για κοινωφελείς περιουσίες και φορολογικές ρυθμίσεις

Στην Ολομέλεια εισάγεται το νομοσχέδιο για κοινωφελείς περιουσίες και φορολογικές αλλαγές, με τροπολογίες για συντάξεις, Μάτι–Μάνδρα και διαγραφές οφειλών, ενώ τα κόμματα κρατούν διαφορετικές στάσεις.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώτσηρας: Η φορολογική πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης και φορολογικής δικαιοσύνης

Ο Γιώργος Κώτσηρας ανέδειξε τον ρόλο της φορολογικής πολιτικής στην ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, την ψηφιοποίηση και τη διαφάνεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της θεσμικής αξιοπιστίας.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση προθεσμίας πληρωμής φόρων έως τη Δευτέρα 1/12/2025

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία πληρωμής φορολογικών οφειλών, λόγω τεχνικών προβλημάτων στα τραπεζικά συστήματα. Διαγράφονται τυχόν προσαυξήσεις που προέκυψαν λόγω της καθυστέρησης.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: 199,5 εκατ. ευρώ σε 886.883 δικαιούχους

Στους 886.883 ανέρχονται οι δικαιούχοι που θα λάβουν επιστροφή ενοικίου, συνολικού ύψους 199,5 εκατ. ευρώ. Η μέση επιστροφή φτάνει τα 225 ευρώ ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή.