ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Papamanolis-Ntozas-BEP
Φωτο: ΒΕΠ

ΒΕΠ: Πράσινη μετάβαση στις ΜμΕ με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα και εργαλεία

Ο κ. Παπαμανώλης ζήτησε στήριξη των ΜμΕ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προϊόντα για την αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση", αλλά και συλλογική στήριξη του νέου παραγωγικού μοντέλου από τους παραγωγικούς φορείς.

Την προϋπόθεση να υποστηριχθεί συλλογικά από τους παραγωγικούς φορείς η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, κατά την ομιλία του στο επετειακό συνέδριο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. 

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας επεσήμανε ότι απαιτείται ένα ισότιμο αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς αποκλεισμούς που θα διασφαλίζει τη δίκαιη μετάβαση του οικοσύστηματος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην πράσινη εποχή. Βασικό κριτήριο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΒΕΠ, είναι η άμεση δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων και εργαλείων εξειδικευμένων για τις μικρές επιχειρήσεις που έχει η χώρα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Μικρομεσαία Επιχείρηση ως «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, που άντεξε από την υγειονομική κρίση και τα “lockdown” και μας δείχνει ότι είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη εποχή, αρκεί να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση με στοχευμένες δράσεις και μέτρα.

Ο κ. Παπαμανώλης υπογράμμισε πως η ενσωμάτωση των αρχών του πράσινου μάρκετινγκ σε επιχειρηματικά συστήματα αναφέρεται όλο και περισσότερο στη διαδικασία παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και εξήγησε ότι είναι κρίσιμο, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το επιπλέον κόστος της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «ο "πράσινος" προσανατολισμός της σύγχρονης επιχειρηματικότητας είναι δεδομένος ενόψει των νέων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος έχουν καταστεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες των ΜΜΕ οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε μια ακόμη πρόκληση, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, την περιβαλλοντική διαχείριση και αποδοτικότητα των παραγωγικών διαδικασιών, των προϊόντων και υπηρεσιών που σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και παρέχουν. Η ενσωμάτωση της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης στη στρατηγική μιας επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή ανάπτυξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος».

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ αναφέρθηκε στις βιώσιμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν πολλές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν μια προσέγγιση win-win που εξοικονομεί το κόστος της επιχείρησης ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στην ευαισθητοποίηση των πελατών για τα περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητες τους.

«Παρόλο την πανδημική κρίση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δείχνει να έχει το δικό της ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα που ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων», τόνισε.

Αναφερόμενος στη βοήθεια που μπορεί να υπάρξει από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαμανώλης υπογράμμισε ότι δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανασχηματίσει την οικονομία της, και μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα, κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο τομέας της ενέργειας με 6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 38% του προϋπολογισμού, να αφορούν συνολικά την πράσινη μετάβαση.

«Η ενίσχυση ενός τομέα δραστηριότητας που παρουσιάζει ήδη αυξημένη ανάπτυξη και δυναμικές προοπτικές, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας φέρνοντας άμεσα, απτά, αποτελέσματα σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική επιχειρηματικότητα, άμεση δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ανάσχεση του φαινομένου brain drain, και υγιή έσοδα για το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το ότι τα συνολικά 170 έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 6 χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης.

Όπως υπογράμμισε δεν αρκεί μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στις ΜΜΕ στην πράσινη μετάβαση. Πολύ μεγάλος είναι και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην στήριξη επενδυτικών πλάνων στον τομέα της ενέργειας.

«Οι τράπεζες που αποτελούν διαχρονικό χρηματοδότη για υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πλέον καλούνται πιο ενεργά να στηρίξουν σημαντικές για την χώρα επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ορθολογικής – από άποψη κόστους - μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Πρέπει να τις βοηθήσουμε και τις στηρίξουμε στην πράσινη μετάβαση. Χρειάζεται άμεσα η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων και εργαλείων εξειδικευμένων για τις μικρές επιχειρήσεις που έχει η χώρα». 

Καταλήγοντας ο κ. Παπαμανώλης σημείωσε: «Η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί τη συλλογική υποστήριξη των παραγωγικών τάξεων. Απαιτείται ένα ισότιμο αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς αποκλεισμούς που θα διασφαλίζει τη δίκαιη μετάβαση του οικοσύστηματος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην πράσινη εποχή. Η "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας, η ΜΜΕ είναι εδώ, άντεξε την πανδημική κρίση, τα lockdowns και μας δείχνει ότι είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη εποχή, αρκεί να στηριχθεί. Οφείλουμε να στηρίξουμε την πράσινη μετάβασή της με στοχευμένες δράσεις και μέτρα»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Οι ΜμΕ βασικός πυλώνας της ανάπτυξης

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Κονδύλια 6,25 δισ. για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν 2 δισ. για προγράμματα εξοικονομώ, αντικατάσταση οικιακών συσκευών, θερμοσίφωνες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΣΜΑ: Οι ευκαιρίες αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) όπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στις αιτήσεις χρηματοδότησης για νέες ΜμΕ και νέες τουριστικές ΜμΕ

Το πρόγραμμα Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ, αφορά εταιρείες οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στη δραστηριότητα