ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Πάνω από 7% η ανάπτυξη το 2021, τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 5,2% το 2022 και στο 3,6% το 2023. Στο 9,9% του ΑΕΠ το έλλειμμα για φέτος και στο 203% του ΑΕΠ το χρέος. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Σε μία εντυπωσιακή αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, καθώς αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 2021 στο 7,1% έναντι 4,3% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση του καλοκαιριού. Η εκτίμηση της Κομισιόν ξεπερνά σημαντικά και την αντίστοιχη του υπ. Οικονομικών, το οποίο αναμένει για φέτος ανάπτυξη 6,1%. 

Πρόκειται για τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιρλανδία να αποδεικνύεται πρωταθλήτρια καθώς αναμένεται ότι η οικονομία της θα «τρέξει» με ρυθμό 14,6% και ακολουθεί η Εσθονία με πρόβλεψη για ανάπτυξη 9%. 

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται, με ώθηση από την εγχώρια κατανάλωση και την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του τουρισμού. Η επίδραση της πανδημίας αναμένεται ότι θα χαλαρώσει, ενώ η εφαρμογή μίας προσαρμοσμένης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε συνδυασμό με την ισχυρή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν το θετικό momentum. Τα μέτρα στήριξης συνεχίζονται και αναμένεται θα αποσυρθούν έως το τέλος του 2021 γεγονός που θα οδηγήσει και σε υποχώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στο εισαγωγικό της σημείωμα για την ελληνική οικονομία. 

Τονίζεται ακόμη ότι η ανάκαμψη στο β’ τρίμηνο ήταν ισχυρή, με τον ρυθμό να φθάνει στο 3,4% έναντι του προηγούμενου και το πραγματικό ΑΕΠ να επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν προ πανδημίας. Η ανάκαμψη στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση, τις επενδύσεις, τη συσσώρευση αποθεμάτων ενώ τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν είχαν και αυτά έναν κρίσιμο ρόλο για την οικονομία. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή το ΑΕΠ θα ενισχυθεί 7,1% φέτος, με την ανάπτυξη να φθάνει στο 5,2% το 2022 και στο 3,6% το 2023. Για το 2022 και 2023 εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί από τις επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες), χάρη και στην έναρξη των έργων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την εκμετάλλευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η συμβολή τουρισμού και εξαγωγών 

Το άνοιγμα του τουρισμού τον Μάιο σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας στην Ευρώπη ώθησε υψηλότερα την εξαγωγή υπηρεσιών. Παράλληλα η αύξηση και του μεριδίου αγοράς για τις εξαγωγές αγαθών, αποτελούν δύο στοιχεία που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα. 

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας αναμένεται ότι θα συνεχιστούν, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις. Ως εκ τούτου το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 15,3% φέτος και να συνεχίσει την πορεία αποκλιμάκωσης φθάνοντας στο 15% το 2022 και στο 14,5% το 2023.  Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Κομισιόν τονίζει ότι παρά την τρέχουσα αύξηση στις τιμές ενέργειας θα είναι οριακά θετικός το 2021, εξαιτίας και της χαμηλής ζήτησης στο α’ εξάμηνο του έτους. Αναμένεται ότι θα φθάσει στο 1% το 2022, λόγω αύξησης της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών και θα υποχωρήσει στο 0,4% το 2023. 

Οι προοπτικές για τα δημοσιονομικά μεγέθη

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει στο 9,9% του ΑΕΠ φέτος, εξαιτίας τόσο των αυξημένων δημόσιων δαπανών για τα μέτρα στήριξης αλλά και της επίπτωσης από την αρνητική πορεία της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα. 

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης εκτιμάται ότι φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά αυτά θα διακοπούν σταδιακά έως το τέλος του έτους. Πρόσθετο «βάρος» στο έλλειμα προκάλεσαν και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, αλλά και των πρόσφατων ανακοινώσεων που αφορούν μέτρα στήριξης μετά την έκρηξη των ενεργειακών τιμών. Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα φθάσει στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και το 1,1% το 2023, με τη βελτίωση να αποδίδεται στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην άρση των μέτρων στήριξης. 

Επίσης σημειώνεται ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν το 2021 και παρατάθηκαν έως το 2022 είναι 1,5% του ΑΕΠ καθώς περιλάμβαναν: χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αναστολή του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, παράταση του προγράμματος επιδότησης προσλήψεων και μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για εισιτήρια μεταφοράς, ποτών και κινηματογράφου έως τα μέσα του 2022.

Στο θέμα του χρέους προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 203% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 197% του 2022 και στο 192,1% το 2023.  Πάντως η Κομισιόν σημειώνει ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, τονίζοντας ότι η πιθανότητα κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Επιπρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκειται σε κινδύνους, ιδίως σε σχέση με την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στον τουριστικό τομέα, ή τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό μέτρων έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αφορά επίσης τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται σταδιακά τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν, επίσης, πηγή αβεβαιότητας.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα, στο «στόχαστρο» η Γαλλία

Ικανή να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα, αν και υπάρχουν ορισμένες ανισορροπίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την Κομισιόν. Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος Γαλλία και έξι ακόμη χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Κομισιόν με τη Γερμανία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Επιτροπή παρουσίασε νέους κανόνες επιτήρησης των οικονομιών, με ένα χαλαρό πλαίσιο διμερών συμφωνιών 4ετούς διάρκειας. «Αναγκαίοι αυστηροί κανόνες για το χρέος», τονίζει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.