ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ενίσχυση των πολιτών απέναντι στις αυξημένες τιμές ρεύματος, που αναμένεται να αποτυπωθούν στους επόμενους λογαριασμούς.

Ειδικότερα, σήμερα στις 9.30, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για αύξηση των επιδοτήσεων πολιτών για τα τιμολόγια του ρεύματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για το ύψος της επιδότησης και την εξειδίκευση των μέτρων, αλλά το ΥΠΕΝ έχει κρατήσει τα «χαρτιά» του κλειστά.

Με τη μέση τιμή χονδρικής ρεύματος τον Οκτώβριο να ξεπερνάει τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα και να έχει αυξηθεί κατά 50% από τον Σεπτέμβριο, το ΥΠΕΝ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει το πακέτο των μέτρων που είχε προηγηθεί και στη συνέχεια αναπροσαρμοστεί και πάλι.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρχικά στη ΔΕΘ ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έφτανε συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια –και αφού οι τιμές συνέχισαν να παίρνουν την ανιούσα- το συνολικό κόστος των μέτρων έφτασε στα 470 εκατ. ευρώ ενώ οι επιδοτήσεις για τις πρώτες 300 kWh/μήνα από 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, έφτασαν τα 18 ευρώ τον Οκτώβριο.

Σήμερα αναμένεται νέα αύξηση που φαίνεται ότι θα ξεπερνάει τα 25 ευρώ και θα ισχύσει έως και το τέλος του χρόνου. Παράλληλα εξετάζεται και η αναστολή πληρωμών των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για επιχειρήσεις και βιομηχανίες. 

«Είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και από εκεί και πέρα θα βλέπουμε, θα ερχόμαστε και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το περασμένο Σάββατο και υπογράμμισε ότι «όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο τότε η τιμή χονδρεμπορικής ήταν περίπου στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Οκτώβριο η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ».

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα μέτρα θα επανεξεταστούν από τις αρχές του 2022, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. «Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Τα κονδύλια για τα μέτρα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση για την κατανομή των πόρων από τους πλειστηριασμούς ρύπων για το 2021, καταλαμβάνει το 47,86% των συνολικών πόρων, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ στο 30% περίπου. Ωστόσο, με τις αλλαγές αυτές που θα ανακοινωθούν, φαίνεται πως μάλλον οι ΑΠΕ θα βγουν «ριγμένες», με το ποσοστό του Ειδικού Λογαριασμού τους να «ψαλιδίζεται» κι άλλο.

Πέφτει το φυσικό αέριο, αλλά οι τιμές δεν αποκλιμακώνονται

Στο μεταξύ, αναπτερώνονται οι ελπίδες για σταδιακή εκτόνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι άρχισε να εφαρμόζει τον σχεδιασμό της για την αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, εκτόνωση που δε θα δούμε σύντομα όμως στην Ελλάδα. 

Το κλίμα στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, που είναι και η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, μεταβλήθηκε χθες, σε σχέση με τη Δευτέρα, όπου οι ανησυχίες για την ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των ρωσικών δεσμεύσεων για αύξηση των παροχών αερίου στην Ευρώπη είχαν προκαλέσει για λίγο ακόμη και άνοδο της τιμής κατά 9%.

Παρότι ακόμη δεν έχουν πεισθεί απόλυτα οι συντελεστές της αγοράς ότι ο ανεφοδιασμός από τη Ρωσία θα προχωρήσει ομαλά, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει σταματήσει χθες υποχώρησε περίπου κατά 11,6% στα 69,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως τόνισαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη ΡΑΕ, μετά από αίτημα της Αρχής να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά, όπου οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας μέσω αγοράς spot, ώστε να περάσουν γρήγορα οι μειώσεις των διεθνών τιμών. Αντίθετα, η αγορά του φυσικού αερίου με συμβάσεις που γίνοντια κάθε μήνα στις τιμές του προηγούμενου μήνα. Άρα, σήμερα στην Ελλάδα βλέπουμε στο ρεύμα τις τιμές με βάση τις τιμές για το αέριο που ίσχυαν τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.