ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Pixabay

Άμεση ανάγκη εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος.

Την ανάγκη να καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) και να προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο 11ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, και στο οποίο συμμετείχε ως χορηγός η EY. 

Όπως υπογράμμισε ο α σειρά σημαντικών πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας, που δημιουργούν νέα δεδομένα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, αναφέρθηκε ο κ. Μήτσιος πολλές από τις εξελίξεις αυτές, προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ, ανταποκρίνεται άμεσα σε πολλές από αυτές, αλλά όχι σε όλες, όπως τόνισε ο ομιλητής. Οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν σημαντικά οφέλη για τους φορολογούμενους, αλλά και τις ίδιες τις φορολογικές αρχές. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο κος Μήτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις στην εκπνοή του χρόνου, 
  • τη μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας,
  • τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου επί του εισοδήματος και η υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, 
  • την ενσωμάτωση της οδηγίας ATAD για την αποφυγή των καταχρήσεων.

Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) και την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι, «παρόλο που αναγνωρίζουμε τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου, είναι εξόχως σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής». 

Τέλος, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας συμπεριλάβει αρκετές από τις κατά καιρούς προτάσεις της ΕΥ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή άρση κατασχέσεων και ταχύτερη αποδέσμευση λογαριασμών

Από 1η Απριλίου 2026, η ΑΑΔΕ ψηφιοποιεί τη διαδικασία άρσης κατασχέσεων για οφειλές, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και ενισχύοντας την προστασία των οφειλετών, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή.
Αύξηση μισθού χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνομοσπονδία Εμπορίου: Θετικό βήμα η αύξηση κατώτατου, ζητά στήριξη

Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει θετική την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ, τονίζοντας όμως πως χρειάζονται μέτρα στήριξης για μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω κόστους διαβίωσης και αβεβαιότητας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Συζήτηση για μισθό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση ΕΣΕΕ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Στ. Καφούνης χαρακτήρισε θετική την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920€, ζητώντας περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους, φοροελαφρύνσεις και αναπτυξιακά κίνητρα για δυνατή οικονομία.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Αύξηση μισθού, φοροελαφρύνσεις και στήριξη στα καύσιμα

Η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία με αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση φόρων και στοχευμένα μέτρα για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Γ. Κώτσηρας στο Action 24, υπογραμμίζοντας τη συνέπεια στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη διαπίστευση ως οργανισμού πληρωμών

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης για τη διαπίστευση ως οργανισμός πληρωμών, και τη θετική αξιολόγηση από ΕΔΕΛ και ΥΠΕΘΟΟ, αναμένεται η τελική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.