ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
logariasmos_revma
Λογαριασμός ρεύματος. Πηγή: Shutterstock.

Ρεύμα: Ματαιώνονται τα σχέδια για πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις

Το μέτρο βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν και εξετάστηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν θα εφαρμοστεί για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους παρόχους. Αυξήσεις έως 170% βλέπουν οι καταναλωτές.

«Φραγμός» μπαίνει σε σενάρια για αποπληρωμή σε δόσεις των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, που εξέταζε η κυβέρνηση ως ένα επιπλέον μέτρο αναχαίτισης των επιβαρύνσεων που προκαλεί στους καταναλωτές η ενεργειακή κρίση.

Όπως είναι γνωστό, με τις τιμές ρεύματος  στη χονδρική αγορά να βρίσκονται κατά μέσο όρο πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τα πρώτα αυξημένα τιμολόγια να έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στους καταναλωτές, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη μία σειρά από επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο και αναμένεται να υπάρξουν και νέα μέτρα από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ενδεικτικό του μεγέθους των αυξήσεων είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο, καταναλωτές έχουν καταγγείλει στην ΕΚΠΟΙΖΩ αυξήσεις στα ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων του ρεύματος που φτάνουν έως και το 170%.

Στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων για νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί πρόσφατα στη δυνατότητα να πληρώνουν με δόσεις τους λογαριασμούς του ρεύματος οι ευάλωτοι καταναλωτές που απορρέει από τις προτάσεις της Κομισιόν ως ένα από τα σημαντικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι «όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε», σημειώνοντας ως πρώτο από τα μέτρα αυτά την πληρωμή των λογαριασμών με δόσεις, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετατοπίζουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις αυτές δεν φαίνεται να ευδοκιμούν και το μέτρο των δόσεων δεν φαίνεται να «περπατάει». Αυτό δεν είναι παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ρύθμιση για 24 δόσεις, ενώ πολλοί σημειώνουν επίσης ότι μία τέτοια παρέμβαση θα ήταν προβληματική καθώς μπορεί να αύξανε τελικά τους κακοπληρωτές. Με δεδομένα, εξάλλου, τα μεγάλα χρέη των παρόχων προς τους διαχειριστές του συστήματος, ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων θα ήταν μία βραδυφλεγής βόμβα για την αγορά, με κίνδυνο ακόμη και για κατάρρευση μικρότερων εταιρειών.

Μάλιστα η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με το χρέος των προμηθευτών προς τους διαχειριστές, που συνολικά ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και είχε ορίσει προθεσμία έως τα μέσα περίπου το μήνα για την κατάθεση, εγγυητικών για να αποφευχθούν νέα ληξιπρόθεσμα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο διακανονισμού με δόσεις.

Όπως είχε δηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θ. Δαγούμας, ορισμένοι από τους προμηθευτές είχαν αναλάβει τη δέσμευση ότι θα προχωρούσαν ως τα τέλη Οκτωβρίου σε αυξήσεις κεφαλαίου για να καταβάλουν τις εγγυήσεις προς το σύστημα, ενώ άλλοι είχαν ζητήσει πίστωση χρόνου για να εισπράξουν λογαριασμούς πριν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μεγάλες αυξήσεις καταγγέλλουν οι καταναλωτές

Για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από 30% ως 170% κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μιλώντας σε ημερίδα που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΡΑΕ. Μάλιστα, ανέφερε πως οι καταγγελίες για την προμήθεια ενέργειας αφορούν μεταξύ άλλων την πολυπλοκότητα των τιμολογίων, έλλειψη ενημέρωσης για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, ασαφείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, καταχρηστικούς όρους και «ψιλά γράμματα», αδικαιολόγητες χρεώσεις, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ενδεικτικά η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., επισημαίνει τα ακόλουθα προβλήματα:

1. Τα τιμολόγια των διαφόρων προγραμμάτων που προσφέρουν οι προμηθευτές εμφανίζουν πολυπλοκότητα που δεν δικαιολογείται από εμπορικές ανάγκες των προμηθευτών και καταλήγουν απλά και μόνο να δυσχεραίνουν την κατανόησή τους από τους καταναλωτές.

2) Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμα, ιδίως σχετικά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

3) Προγράμματα προμήθειας εμφανίζονται ως έχοντα σταθερό πλαίσιο τιμής, δίχως αυτό να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

 4) Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για διάφορες επιμέρους χρεώσεις είναι ασαφείς και παραπλανητικοί.

5) Αδικαιολόγητες ποινές υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή.

6) Οι προμηθευτές προβαίνουν μονομερώς σε τροποποίηση βασικών στοιχείων της σύμβασης, δίχως αυτό να δικαιολογείται με βάση νόμιμους όρους της σύμβασης.

7) Οι συμβάσεις είναι δυσνόητες, δυσανάγνωστες, πολυσέλιδες με κατά κυριολεξία “ψιλά γράμματα”, με πλήθος αδιαφανών ή καταχρηστικών όρων.

8) Οι συμβάσεις για σταθερή τιμολόγηση διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

9) Σε συμβάσεις με κυμαινόμενη τιμολόγηση προμηθευτές κάνουν χρήση καταχρηστικών όρων για να προσαυξάνουν τα κέρδη τους.

10) Υπήρξαν περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης αδικαιολόγητης χρέωσης για τους έγχαρτους λογαριασμούς.

11) Επικρατεί η ελλιπής, αν όχι η ανύπαρκτη, προσυμβατική ενημέρωση (Η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποίησε μυστική έρευνα σε επτά προμηθευτές ενέργειας και κανένας από αυτούς δεν έδωσε γραπτή ενημέρωση κατά παράβαση του Κωδικα Προμήθειας).

12) Ακολουθούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές/παραπλανητικές διαφημίσεις αφού τα στοιχεία που προτάσσονται ή με τα οποία προσεγγίζονται οι καταναλωτές αποδεικνύονται ανακριβή (η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει προσφύγει στο ΣΕΕ για παραπλανητικές διαφημίσεις και έχουμε δικαιωθεί).

13) Η εξυπηρέτηση των πελατών είναι πλημμελής/κακή.

14) Οι ρυθμίσεις για τους καταναλωτές που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία είναι ανελαστικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.