Το ασφυκτικό «πρέσινγκ» των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες και των εκκρεμών συντάξεων «σημάδεψε» τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.
Στο πεδίο της οικονομίας και των δημοσιονομικών, ανοιχτά παραμένουν ο ρυθμός ανάπτυξης και τα περιθώρια του προϋπολογισμού για πρόσθετες ενισχύσεις, με κυρίαρχη για την κυβέρνηση προτεραιότητα σε αυτή τη φάση τη χορήγηση έως το τέλος του έτους ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Μία ακόμα εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμοστεί το 2022, με στόχο να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που φέρουν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας σε φορολογούμενους με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας.
Στο «καυτό» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις μέτωπο των «κόκκινων» χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί επέκριναν την κυβέρνηση για ολιγωρία και αθέτηση δεσμεύσεων, σημειώνοντας ότι, παρά τις πρωτοβουλίες και τις νέες δράσεις, τα κρατικά «φέσια» εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.
Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε για τις καθυστερήσεις την κρίση της πανδημίας και παρουσίασε ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων και κινήσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των οφειλών συμπεριλαμβανόμενων των εκκρεμών συντάξεων και των επιστροφών φόρων, διαβεβαιώνοντας ότι ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει διεκπεραιωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των υποχρεώσεων.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο το Δημόσιο χρωστούσε σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 927 εκ. ευρώ και ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συντάξεις ξεπερνούν τις 200.000, ή σε ποσά τα 359 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία με τους Θεσμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή τα 350 εκατ. ευρώ.
Πάνω και από 7% η ανάπτυξη
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι τα νεότερα στοιχεία για τη πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ προοιωνίζονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα ξεπεράσει το 6,5% και δεν αποκλείεται να σπάσει και το φράγμα του 7%, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1%.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, η επιτάχυνση της ανάκαμψης απελευθερώνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του σχεδίου για «μέρισμα ανάπτυξης», προσθέτοντας όμως ότι αυτό προς το παρόν αποτελεί πολιτική απόφαση, καθώς δεν έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των δανειστών. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τελικά θα δώσουν το «πράσινο φως» αφού πρόκειται για έκτακτο μέτρο με διαχειρίσιμο κόστος για τα κρατικά ταμεία.
Οι Θεσμοί αντιμετωπίζουν το μέτρο με έντονο σκεπτικισμό, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και προσεκτικές κινήσεις για να αποφευχθούν δημοσιονομικές περιπέτειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν θα πρότεινα ένα τέτοιο μέτρο με έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ».
Τα κεφάλαια ανάπτυξη και πρόσθετες παροχές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα με την κατάθεση του τελικού σχεδίου για το νέο προϋπολογισμό.
Τέλος, όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση με τους θεσμούς, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις για το εύρος και το είδος των παρεμβάσεων σε κλιμάκια και συντελεστές, με πηγές να κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκο εξίσωση και να παραπέμπουν στο Δεκέμβριο για τις οριστικές αποφάσεις.