ΓΔ: 1391.02 -0.47% Τζίρος: 23.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:00 DATA
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Γιατί πληρώνουμε διπλή τιμή από την Ευρώπη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Στο 96% έχει φτάσει το «καπέλο» της χονδρικής τιμής ρεύματος σε σχέση με την ευρωπαϊκή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς που εξασφαλίζουν κέρδη σε λίγους βλέπουν οι ειδικοί.

Τεράστια η διαφορά που καταγράφεται στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την λειτουργία της αγοράς ενέργειας στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που διαμορφώθηκε στα 128 ευρώ/MWh ήταν κατά 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool στα 65,4 ευρώ/MWh.

energeia

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος και πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕ την περίοδο 2000-2004, έκανε λόγο για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των προμηθευτών που οδηγούν σε «καπέλο» 39% για τον τελικό καταναλωτή. Μιλώντας στο συνέδριο του energypress.gr, ο κ. Κάπρος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης θα έπρεπε να καλύπτεται με PPAs (διμερείς συμφωνίες) μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία, ενώ ένα μικρό ποσοστό (15%) του ρεύματος να τιμολογείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο κ. Κάπρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις υδροηλεκτρικές μονάδες, τονίζοντας ότι έλαβαν τιμή κατά 112% υψηλότερη σε σχέση με το πραγματικό κόστος. Ειδικότερα, η τιμή που δόθηκε από τη ΔΕΗ ήταν στα 170 ευρώ / Mwh όταν κανονικά ανερχόταν στα 80 ευρώ / Mwh. Αντίστοιχα, οι μονάδες ΑΠΕ τιμολογήθηκαν από τα 55 ευρώ / Mwh στα 135 ευρώ / Mwh, με κέρδος δηλαδή της τάξης του 145%. Καταλήγοντας μάλιστα σημείωσε ότι ο καταναλωτής θα έπρεπε να πάρει σαν τιμή τα 101 ευρώ/Mwh και όχι τα 140 ευρώ / Mwh για το διάστημα Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021.

Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα και που περνάει στον τελικό καταναλωτή μέσα από όλη την παραγωγική αλυσίδα, έχει έρθει για να μείνει, καθώς οι παραγωγοί και οι προμηθευτές διαμορφώνουν το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας σε όποιο επίπεδο θέλουν ώστε να αποκομίζουν κέρδη. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει ανοιχτά για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε συνθήκες ολιγοπωλίου. Σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ, το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, η ΕΒΙΚΕΝ σημείωνε ότι «ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους.

Το κύριο επιχείρημα των ιδιωτών καθετοποιημένων προμηθευτών, ότι η προμήθεια αποτελεί εντελώς ξέχωρη δραστηριότητα από εκείνη της παραγωγής χωρίς τη δυνατότητα να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από την μεταβολή των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, προφανώς δεν ευσταθεί. Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές διαθέτουν μια ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσότητες ενέργειας που προμηθεύουν στην λιανική, με διασφαλισμένη πλέον τη λειτουργία τους και επιπλέον σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης».

Στην επιστολή αυτή η ΕΒΙΚΕΝ σημείωνε πως οι ιδιώτες καθετοποιημένοι προμηθευτές δεν επιδιώκουν κατά προτεραιότητα να αυξήσουν το μερίδιο τους στη λιανική, αλλά να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από την χονδρεμπορική αγορά και να παραμείνουν στη λιανική χωρίς ρίσκο. Περιγράφοντας συνολικά την εικόνα, σημείωνε ότι «τα ανωτέρω προσιδιάζουν σε μια ουδόλως ανταγωνιστική αγορά προμήθειας με χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου».

Μιλώντας στο Business Daily, o κ. Κοντολέων επισημαίνει, με αφορμή τη νέα δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αγορά εξισορρόπησης, με βάση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την Τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και τη Μεθοδολογία Φορτίου Αναφοράς για τη συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης, πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στα αντίστοιχα παραδείγματα λειτουργίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. ΄Όπως τονίζει, είναι απαραίτητη η δημιουργία δύο ξεχωριστών μηχανισμών διαγωνισμών για παραγωγή και ζήτηση στα πρότυπα της Γαλλίας ή της Γερμανίας. 

Όπως σημειώνει, με αυτή την λογική που ακολουθείται και αυτή η προσπάθεια παρέμβασης για τον εξορθολογισμό της αγοράς θα αποβεί άκαρπη καθώς η ζήτηση (demand), δηλαδή οι βιομηχανίες, δεν θα δεχθεί με αυτούς τους όρους να ενταχθεί στην αγορά εξισορρόπησης, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό εργαλείο για την ορθότερη λειτουργία της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση από τη βιομηχανία στις αυξήσεις έως 40% από τη ΔΕΗ

«Δε θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν», απαντούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στις προτάσεις της ΔΕΗ για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων. Τριπλάσιες οι τιμές από την Ευρώπη.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης

Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι παρά τα μεγάλα εμπόδια που διαχρονικά αντιμετωπίζει η βιομηχανία στη χώρα μας και την έλλειψη παραγωγικού οράματος και στρατηγικής, η εγχώρια βιομηχανία είναι ανθεκτική.