ΓΔ: 1395.51 -0.15% Τζίρος: 54.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:00 DATA
startup_funding
Πηγή: Shutterstock

Elevate Greece: Ένταξη 490 startups με «πρωταθλητή» τις βιοεπιστήμες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο Elevate Greece οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί σε διάστημα 12 μηνών δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς και απασχολούν περισσότερους από 4.550 εργαζόμενους.

«Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά. Αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο  StartupNow Forum που πραγματοποιήθηκε χθες και είχε σκοπό να δικτυώσει όλους τους σημαντικούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος καθώς και να αναδείξει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι πλέον «η Πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων» και προσέθεσε: «Το Elevate Greece παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και την πρώτη δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους απέναντι στην κρίση της Covid-19

«Πριν από 11 μήνες», τόνισε ο ίδιος, «η ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) υπάρχουν, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν και που βρίσκονται ανά την επικράτεια. Σήμερα, με την λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece, έχουμε απαντήσεις, στοιχεία και ακριβή δεδομένα για όλα τα παραπάνω ερωτήματα».

Ο κ. Δήμας συνέχισε παρουσιάζοντας  την εικόνα τού οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Όπως είπε έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων 490 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς, απασχολούν περισσότερους από 4.550 εργαζόμενους  και εμφάνισαν, συνολικά, 41,9 εκατ ευρώ κύκλο εργασιών για το 2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει, κατά σειρά, ότι οι 10 κορυφαίοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (Top 10) είναι: Βιοεπιστήμες, τουρισμός, περιβάλλον και ενέργεια, αγροδιατροφή, ανάλυση δεδομένων, διαφήμιση και μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λιανική πώληση, κατασκευαστική  και μεταφορές.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση αριθμού εργαζόμενων, ανά τομέα, αλλάζει η διάρθρωση και η σειρά διαμορφώνεται ως εξής: Βιοεπιστήμες, ανάλυση δεδομένων, λιανική πώληση, τουρισμός, διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ανά τομέα δραστηριοποίησης και πάλι αλλάζει η κατάταξη με τις βιοεπιστήμες στην κορυφή και ακολουθούν, κατά σειρά, η κατηγορίες: άλλοι, ανάλυση δεδομένων, αγροδιατροφή, εκπαίδευση, διαφήμιση και μάρκετινγκ, τουρισμός, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό.

Πιο ειδικά, σχετικά με τις βιοεπιστήμες ως κυρίαρχες περιοχές εξειδίκευσης εμφανίζονται οι κατηγορίες: λογισμικό και τεχνητή νοημοσύνη με 13% η κάθε μια. Ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, η κατηγορικές «άλλο» απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες με 8%, η κατηγορία IoT με 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα με 6%, με 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και με 1% η νανοτεχνολογία.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για τον κλάδο διαφήμιση και μάρκετινγκ κυρίαρχη πηγή είναι τα ίδια κεφάλια ενώ για τον τουρισμό κυρίαρχο μοντέλο εσόδων είναι η προμήθεια και κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο για τον κλάδο περιβάλλον και ενέργεια είναι το B2B.

Σχετικά με τα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά περιφέρεια το συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ανάγκη ενίσχυσης της δραστηριοποίησής τους στην περιφέρεια καθώς το 67,3% συγκεντρώνεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 14,5% και η Κρήτη με 6,4%.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο υφυπουργός: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως το Elevate Greece πλαισιώνεται από ένα δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές».

Τέλος όπως σχολίασε στο twitter ο υφυπουργός: «Σπουδαία επιτυχία για την Ελληνική #startup @lensesio η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα διαχείρισης & ανάλυσης επιχειρηματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ανακοινώθηκε πως ενώνει τις δυνάμεις της με την @Celonis μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Elevate Greece και ΣΕΒ για την ανάπτυξη των startup

Η συνεργασία στοχεύει στην ενδυνάμωση της διασύνδεσης της έρευνας και των spin-offs με τη βιομηχανική παραγωγή και η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για ταχεία επιχειρηματική ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Elevate Greece και Microsoft για την ανάπτυξη των startup

Καθώς η χώρα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, ο τεχνολογικός κολοσσός προσφέρει σημαντικά κίνητρα, προγράμματα και υπηρεσίες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καινοτομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι σε 533 ελληνικές startup

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως πλέον η Πολιτεία έχοντας μια χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μπορεί να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις startup και δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Challenge
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικήτριες startups του ESG Innovation Challenge οι ResNovae και Renvis

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, διοργανώτρια του διαγωνισμού, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.