Τη ραγδαία επιτάχυνση της μείωσης «κόκκινων» δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι με το νέο σχήμα που προωθείται από την κυβέρνηση θα «καθαρίσουν» το 40% των προβληματικών δανείων και τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αναμενόμενες τιτλοποιήσεις.
Μιλώντας στο 2ο NPL Summit, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων «είναι υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», γι' αυτό και υιοθετήθηκε το σχέδιο «Ηρακλής», δηλαδή «μια συστημική λύση, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, όπου το κράτος εγγυάται, μέσω σχήματος προστασίας ενεργητικού, το καλύτερο μέρος της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, έναντι προμήθειας».
Ο υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν, «ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαβούλευση, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, τις επόμενες εβδομάδες».
Σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ. «Εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου – στο τέλος του έτους – συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων», επισήμανε, τονίζοντας ότι «ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων είναι έντονο».
Μεγάλα προβλήματα
Περιγράφοντας το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «παρά τα έντονα σημάδια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βελτίωσης της κατάστασης, το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας παραμένει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».
Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 75 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα έναντι του ιστορικού ύψους του Μαρτίου 2016 (-30%, τότε 107 δισ. ευρώ), αλλά ακόμη στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2014, στο 43,6%.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, όπως είπε ο υπουργός, ότι:
- Η μείωση προέρχεται κυρίως με διαγραφές δανείων και δευτερευόντως – πρόσφατα – με ορισμένες πωλήσεις,
- Παρατηρείται αδυναμία μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω παροχής αποτελεσματικών λύσεων ρύθμισης, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών επαναθέτησης δανείων (redefault rates),
- Υπάρχει πολύ κακή επίδοση στη στεγαστική πίστη, όπου το 1/3 περίπου των κόκκινων δανείων έχουν κάνει αίτημα για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη.