ΓΔ: 1397.17 0.47% Τζίρος: 94.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:09 DATA
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Σταϊκούρας: 11 αλλαγές στον Εξωδικαστικό για αύξηση των ρυθμίσεων

Mέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, 3.755 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ.

Στις 11 σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, μετά τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας, παράλληλα ότι μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί με αρκετή επιτυχία. 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ότι η υποχρεωτική αιτιολόγηση για την απόρριψη μίας πρότασης ρύθμισης, ενώ παράλληλα το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο θα είναι σταθερό στο 3%. 

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 3.755 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ. «Αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 124 δανειολήπτες μέσα σε μόλις 6 ημέρες», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας

Φρόντισε, πάντως, να τονίσει ότι τόσο οι διαχειριστές δανείων όσο και οι τράπεζες «πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες». 

Tι αλλάζει

Η τροπολογία του υπ. Οικονομικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές: 

  1. Υποχρεωτικότητα στην αιτιολόγηση της απόρριψης πρότασης ρύθμισης: Τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
  2. Δυνατότητα ένταξης μοναδικών οφειλών: Καταργείται ο περιορισμός του ποσοστού 90% ανά πιστωτή, δίνοντας τη δυνατότητα και σε οφειλέτες με μια και μόνη οφειλή άνω των 10.000 ευρώ προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να διασώσουν την περιουσία τους.
  3. Δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων οφειλών στη πρόταση ρύθμισης που του προτείνεται, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, υπό προϋποθέσεις.
  4. Δυνατότητα ένταξης νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
  5. Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπέρ τρίτων (όπως είναι οι οφειλές σε δήμους), που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  6. Συναίνεση των μικροπιστωτών στην πρόταση ρύθμισης, όταν δεν έχουν καμία εξασφάλιση, υπό προϋποθέσεις.
  7. Τροποποίηση διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς προς όφελος του οφειλέτη.
  8. Διαγραφή σε ποσοστό 100% των τόκων της ρύθμισης που αντιστοιχούν στις μελλοντικές δόσεις για το Δημόσιο, σε περίπτωση προεξόφλησης αυτών.
  9. Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης οφειλών, και μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή έχει δρομολογηθεί, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου. Πλέον, το νέο επιτόκιο της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται σε 3% σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τόσο η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης όσο και η μείωση του επιτοκίου, καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  10. Δυνατότητα λήψης, μέσω της πλατφόρμας, βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση.
  11. Διευκρίνιση, με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, τι θεωρείται οριστική υποβολή αιτήματος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για προστασία του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών μετά τις παραπάνω βελτιώσεις της όλης διαδικασίας, το οικονομικό επιτελείο αναμένει: 

  • πραγματοποίηση μεγαλύτερου όγκου βιώσιμων ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμο ορίζοντα,
  • αύξηση της εγκρισιμότητας από την πλευρά των πιστωτών στις προτάσεις ρύθμισης οφειλών που παράγει ο αλγόριθμος,
  • μεγαλύτερη θωράκιση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών από τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης,
  • μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των οφειλετών να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διατηρώντας ταυτόχρονα και υφιστάμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μέρος των οφειλών τους που είχαν συνάψει κατά το παρελθόν, και
  • μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια ρύθμισης των οφειλών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις ρυθμίσεις με Εξωδικαστικό, ξεπέρασαν τα 800 εκατ. τον Δεκέμβριο

Οι ρυθμισμένες οφειλές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο στα 822 από 515,5 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών ζητά σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες και τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Γιατί δεν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών, τόνισε ότι μία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο θα φέρει τα ίδια έσοδα στα ταμεία του κράτους.