ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Φώτο: Shutterstock

Συνεργασία ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ΣΕΚΕΕ για την προώθηση της καινοτομίας

Η συνεργασία των δύο οργανισμών αφορά σε μία σειρά δράσεων και ενεργειών με στόχο την προώθηση συνεργασιών, έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας μεταξύ του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας ahedd και των μελών του ΣΕΚΕΕ στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, προχώρησαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).

Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος εκπροσωπείται από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας ahedd - Attica hub for the Economy of Data and Services, ένα οικοσύστημα ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και την αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 5G, τα Big Data και το Internet of Things. Ο κόμβος ahedd αποτελεί πρωτοβουλία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και λειτουργεί ως «one stop shop», ένα «κατάστημα μίας στάσης» για επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους, καθώς και για δημόσιους οργανισμούς που θέλουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, ο κόμβος προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη με την παροχή δυνατότητας για δοκιμές επί σχεδιαζόμενων τεχνολογικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης, δικτύωσης και επιχειρηματικής επιτάχυνσης, αξιοποιώντας τις κορυφαίες υποδομές και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δήλωσε για τη συνεργασία: «Η στενότερη συνεργασία με τον ΣΕΚΕΕ μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περαιτέρω με κοινές δράσεις την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η διασύνδεση και συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Ο ΣΕΚΕΕ εκπροσωπεί έναν δυναμικό κλάδο με περισσότερες από 75 επιχειρήσεις που παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 4.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και διαθέτουν παρουσία σε 40 χώρες.

Η συνεργασία των δύο οργανισμών αφορά σε μία σειρά δράσεων και ενεργειών με στόχο την προώθηση συνεργασιών, έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας μεταξύ του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας ahedd και των μελών του ΣΕΚΕΕ στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και δικτύωσης, ο κόμβος ahedd στοχεύει στην ενημέρωση των μελών του ΣΕΚΕΕ για τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές αξιοποίησής τους και τις απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού για εταιρείες και οργανισμούς. Τέλος, οι δύο οργανισμοί επιθυμούν να συνάψουν συνεργασίες για συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο Παναγιώτης Τσαντίλας, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Συνδέσμου για την ενίσχυση των σχέσεων με την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα: τόνισε ότι «Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με ένα κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα, όπως είναι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος εκτιμούμε ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία αυτή τα μέλη του ΣΕΚΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα, αφενός, να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών και, αφετέρου, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ορισμένους εκ των κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο Συνεργασίας Πολυτεχνείου Κρήτης με Δήμο Αγίου Νικολάου

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δήμος Αγίου Νικολάου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, στοχεύοντας στη βελτίωση υπηρεσιών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη έχει όλα για να γίνει κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη μεταμορφώνει την οικονομία με αύξηση παραγωγικότητας και εσόδων στις επιχειρήσεις, με τη Θεσσαλονίκη να έχει δυναμικό για να γίνει κόμβος καινοτομίας.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρόκληση για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, ειδικοί τόνισαν τη σημασία ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, με έμφαση στη νέα νοοτροπία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Οργανωμένη ένταξη στο ελληνικό Δημόσιο το 2026

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο συζητήθηκε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με στόχο απλούστευση διαδικασιών, βελτίωση παραγωγικότητας και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, με έμφαση στην εκπαίδευση υπαλλήλων.
Τεχνητή νοημοσύνη οθόνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέες συνθήκες στα εργοστάσια με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Το 2026 σηματοδοτεί καμπή για τη βιομηχανική τεχνητή νοημοσύνη στην EMEA, με τις επιχειρήσεις να περνούν από πιλοτικές σε παραγωγικές εφαρμογές, όπως δείχνει έκθεση της Cisco. Το 47% βλέπει αυξημένες ανάγκες σε συνδεσιμότητα και αξιοπιστία.
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιδιωτικά δίκτυα 5G: Στρατηγική υποδομή για σύγχρονες επιχειρήσεις

Τα ιδιωτικά δίκτυα 5G καθίστανται στρατηγική λύση για επιχειρήσεις με αυξημένες ανάγκες ασφάλειας, απόδοσης και διασύνδεσης, ιδίως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα και εφαρμογές απαιτητικής τεχνολογίας, παρέχοντας ευελιξία και αξιοπιστία.