ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9, έρχονται τα εκκαθαριστικά

Στις 11 σήμερα το πρωί κλείνει η σχετική εφαρμογή του Ε9 και η ΑΑΔΕ μπαίνει στη τελική ευθεία για την αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τέλος χρόνου αύριο στις 11 το πρωί για τις διορθώσεις και τις μεταβολές στη περιουσιακή κατάσταση από τους φορολογούμενους προκειμένου να «ξεφουσκώσουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς κλείνει η σχετική εφαρμογή του Ε9 και η ΑΑΔΕ μπαίνει στη τελική ευθεία για την αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εφαρμογή  θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων για το 2021. Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΑΑΔΕ τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της πρώτης δόσης είναι μικρό και για αυτό το λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόφλησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προσαύξησης στους φορολογουμένους.

Πάντως η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών και θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με ανοιχτή τη πιθανότητα  ολιγοήμερης παράτασης στην προθεσμία που λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου. Για τους φορολογούμενους που δεν είχαν καμία αλλαγή στη περιουσιακή τους κατάσταση ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα είναι ίδιος με το περυσινό καθώς η κλίμακα και οι συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου παρέμειναν αμετάβλητοι.

Εξαιρέσεις θα αποτελέσουν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που λόγω αύξησης της παλαιότητας ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα έχουν μείωση του φόρου καθώς και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα με ανάλογη επίπτωση στο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Επίσης φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 250.000 οι φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης του εισοδήματος τους από την πανδημία με το συνολικό αριθμό να φθάνει το 1,5 εκατομμύριο. Υπολογίζεται ότι από 85,4 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι ο λογαριασμός των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπερβεί τα 95 εκ. ευρώ.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά και σχολαστικά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την περιουσιακή τους κατάσταση καθώς υπάρχουν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ. Τα πιο συχνά από αυτά είναι:

  • Παραλείψεις στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  • Παραλείψεις και λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο οπότε του καταλογίζει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ.
  • Λάθη στην αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9, ξεκινάει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε πως δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 9 Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.