Δεύτερο σοβαρό «βραχυκύκλωμα» στο TAXISnet προκαλεί νέα εμπλοκή στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και φέρνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μπροστά σε ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να αποφασίσει παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει στις 27 Αυγούστου.
Στο αρχικό στάδιο υποβολής των δηλώσεων, σοβαρό πρόβλημα είχε ανακύψει με την ανάρτηση στο TAXIS των ποσών αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, που έλαβαν το 2020 εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης λόγω COVID-19. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης, οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και τελικά το πρόβλημα λύθηκε στις 7 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων.
Όμως, τώρα λογιστές αναφέρουν ότι παρουσιάζεται νέα εμπλοκή. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site ενημέρωσης για λογιστικά θέματα, taxheaven.gr, «τις τρεις τελευταίες μέρες, λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, παρουσιάστηκε μια σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων που είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα στο έντυπο Ε1.
Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, δεν είναι ορθά, σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων επαγγελματιών, αφού κανείς πλέον δε ρισκάρει να υποβάλει δηλώσεις με λανθασμένα δεδομένα που επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου.
Περαιτέρω, υπάρχουν αρκετές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων, αφού λόγω του σφάλματος της υπηρεσίας δεν ελήφθησαν υπόψη παρακρατηθέντες φόροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ποσό φόρου».
Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, χθες καταγράφηκε κατάρρευση της υποβολής δηλώσεων Ε1: ενώ στο τριήμερο 26 έως 28 Ιουλίου ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονταν κάθε ημέρα ξεπερνούσε τις 100.000, χθες υποβλήθηκαν μόλις 100 δηλώσεις, δηλαδή κατ' ουσίαν η διαδικασία «πάγωσε»
Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων Ε1 τις τελευταίες ημέρες
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι «η ΑΑΔΕ οφείλει να ενημερώσει άμεσα με σχετική ανακοίνωση όλους τους φορολογούμενους και κυρίως τους φοροτεχνικούς για το ζήτημα αυτό. Επίσης, πρέπει να βρεθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ο τρόπος που θα ενημερωθούν όλοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις το χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα, ώστε μετά από σχετικό ενημερωτικό μήνυμα που θα λάβουν, να προβούν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Εξυπακούεται πως, δεν πρέπει να υιοθετηθεί η εύκολη λύση από την Α.Α.Δ.Ε. που ουσιαστικά θα ρίχνει το "μπαλάκι" του ελέγχου των λανθασμένων ποσών στους φοροτεχνικούς ή στους πολίτες γιατί δεν ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε».
Η λύση που προτείνεται από την επιστημονική ομάδα της ιστοσελίδας είναι να «εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ όσοι υπέβαλαν ή υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στο χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα και μέχρι τη διόρθωσή του και στη συνέχεια να ενημερωθούν με μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο και φυσικά δίχως κυρώσεις».
Εκ των πραγμάτων, η νέα εμπλοκή επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα των λογιστών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα, το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος έχει εργαστεί σε εταιρία ορκωτών ελεγκτών και στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι είναι μόνοδρομος η παράταση ως τέλη Σεπτεμβρίου, διότι θα χρειαστεί να ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα όλοι όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων, κάτι που θα προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εμφανιστεί ως τώρα αρνητικός έναντι πιθανής παράτασης της προθεσμίας, ενώ ικανοποίησε, με σχετική τροπολογία, τα αιτήματα για παράταση της δυνατότητας εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%, η οποία μεταφέρθηκε από τις 27 Ιουλίου στις 27 Αυγούστου, που είναι και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποκατάσταση του πρώτου τεχνικού προβλήματος, ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του ρυθμού υποβολής δηλώσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί σε στοιχεία που έδειχναν ότι στις πρώτες 43 ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων είχαν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις, έναντι 1,2 εκατ. το 2020. Είχε σημειώσει, επιπλέον, ότι την επόμενη ημέρα μετά τη διευθέτηση του τεχνικού προβλήματος είχαν υποβληθεί 120.000 δηλώσεις.
Σήμερα ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (βλ. πίνακα), όμως δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα πόσες από τις δηλώσεις έχουν σφάλματα υπολογισμού του φόρου, λόγω του προβλήματος με τους παρακρατούμενους φόρους και ποια καθυστέρηση ενδέχεται να προκληθεί από τη διόρθωση των σφαλμάτων.