Περιορίζει τις προσδοκίες των φορολογούμενων για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ προαναγγέλλει ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις που εξετάζεται να μονιμοποιηθούν και εξηγεί γιατί δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την εστίαση.
Σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπήρχαν ως τώρα σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι η εικόνα είναι πλέον πολύ βελτιωμένη, καθώς λύθηκε το πρόβλημα με την ανάρτηση των ποσών αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, που έλαβαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης λόγω COVID-19. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε, με καθυστέρηση πολλών ημερών, αυτή την Τετάρτη.
Αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων, όπως έχει γράψει το Business Daily είχε οδηγήσει σε σενάρια για σημαντική παράταση της προθεσμίας υποβολής, από τις 27 Αυγούστου έως -τουλάχιστον- τα μέσα Σεπτεμβρίου. Χωρίς να διαψεύσει ρητά ότι θα υπάρξει παράταση, ο κ. Σταϊκούρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα χρειασθεί αλλαγή της προθεσμίας, καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων.
Όπως τόνισε, στο ίδιο διάστημα λειτουργίας της εφαρμογής του Taxisnet για τις δηλώσεις (43 ημέρες), φέτος έχουν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις, έναντι 1,2 εκατ. το 2020 και ο ρυθμός γίνεται όλο και ταχύτερος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, τη χθεσινή ημέρα, μετά και τη διευθέτηση του προβλήματος με τα ποσά από τις αναστολές, υποβλήθηκαν σχεδόν 120.000 φορολογικές δηλώσεις. Το σημαντικότερο, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, είναι ότι φέτος οι φορολογούμενοι, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, θα επιβαρυνθούν με πολύ λιγότερους φόρους.
Ανακοινώσεις για τα χρέη της πανδημίας
Σχετικά με την αναμενόμενη εδώ και αρκετούς μήνες, ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και θα εξοφληθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ενώ είχε και ο ίδιος συνάντηση με τους επικεφαλής, και η έγκριση της ρύθμισης αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ανακοινωθεί τη μεθεπόμενη.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022. Ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι έντοκες, θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας.
Μόνιμες φοροελαφρύνσεις
Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα εξετασθεί ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει, ώστε ορισμένα έκτακτα μέτρα να γίνουν μόνιμα, ενώ ένα κομμάτι του δημοσιονομικού χώρου θα αξιοποιηθεί για αυξήσεις δαπανών.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο είχε αναφέρει ποιες είναι οι τέσσερις προσωρινές φοροελαφρύνσεις, που ενδέχεται να μονιμοποιηθούν, εάν υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος:
- Αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
- Επιπλέον μείωση – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
- Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις (έως 30.09.2021).
- Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (έως 31.12.2021).
Για τον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικά ουδέτερης ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών. Θα αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρχει από το 2022 και μετά, ενώ γενικός στόχος της κυβέρνησης είναι μια μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Τι είπε ο Χρ. Σταϊκούρας για την εστίαση
Μετά και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ο κ. Σταϊκούρας ουσιαστικά απέκλεισε με τις σημερινές του δηλώσεις το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, όπως ζητούν οι επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα που θα ευνοήσουν και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Σημείωσε ότι συνολικά, το δεύτερο εξάμηνο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις, μέσα από διάφορα προγράμματα στήριξης, θα ανέλθουν σε 4,5 δισ. ευρώ. Ανέφερε το παράδειγμα του προγράμματος «Γέφυρα», όπου έχουν εκταμιευθεί 150 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευθούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα για την επιδότηση παγίων δαπανών, για το οποίο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται αποδεκτές περίπου 10.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις της εστίασης και άλλες 3.500 από τον χώρο του τουρισμού. Συνολικά έχουν γίνει 74.000 αιτήσεις και αναμένεται να γίνονται δεκτές περισσότερες από 30.000.
Επίσης, υπάρχει το στοχευμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση, από το οποίο μόλις άρχισαν οι εκταμιεύσεις, καθώς και τα προγράμματα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Με αυτά τα δεδομένα, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σταϊκούρας, δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν άλλα μέτρα στήριξης της εστίασης.